Последни Рецепти
Последни Статии

Сиренето помага за контролиране на кръвната захар

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Ако сиренето е нещо, което присъства на вашата трапеза, ето още една причина. Важно е разбира се сиренето да е качествено. И да можем да си позволим да включваме в храненето си различни видове сирена, кашкавал, извара.

Сиренето помага за контролиране на кръвната захар, съобщава Медикъл експрес, позовавайки се на изследване на канадски учени твърдят.

Диетолози от университета на Алберта са използвали за изследването си плъхове в преддиабетно състояние, като са им давали както нискомаселно, така и обикновено сирене. И двата вида са се отразили добре на гризачите.
“Това означава, че сиренето не влошава нещата, а всъщност може да ги подобри, що се отнася до сърдечносъдовите заболявания и риска от диабет”, каза Катрин Чан от екипа.

sirene krave 450

Сиренето – полезна храна в борбата със сърдечносъдови заболявания
– Порция от 120 г пълномаслени сирене или кашкавал дневно намалява т. нар. “лош холестерол”, а това е полезно за сърцето и кръвоносните съдове.

Катрин Чан отбеляза, че сиренето е нормализирало фосфолипидите, които се извличат от млечните мазнини и са важни за много функции в организма.
“Сиренето не нормализира изцяло ефекта на инсулина, но значително го подобрява. И няма значение дали е нискомаслено или обикновено”, добави Чан.

Любопитни факти за сиренето

Оказало се, че животните, които консумират сирена, имат повишена чувствителност към инсулина, което им позволявало да регулират по-ефективно нивата на кръвната захар. Това дало основание на учените да заключат, че ефектът на сиренето не е свързан с неговото съдържание на мазнини. Според тях, тайната се крие в протеина и калция в него.

Освен към промените в инсулиновата резистентност, при гризачите, хранени със сирене били открити колебания в нивата на фосфолипидите. Това е основният липиден компонент на клетъчната мембрана. Фосфолипидите придружават мазнините в храната и служат като източник на фосфорна киселина, необходима за човешкия живот. Те участват и в транспортирането на мазнини, мастни киселини и холестерол.

Според учените, ниското ниво на циркулиращи фосфолипиди е свързано с диабета и повишената инсулинова резистентност. А при гризачите, които консумират мазнини, нивото на фосфолипиди било по-ниско отколкото при гризачите, хранещи се със сирене.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории