Последни Рецепти
Последни Статии

Има разлики между храните на Запад и у нас

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Има разлики между храните от една и съща марка, продавани на Запад и у нас, обяви Българската агенция за безопасност на храните.
През последните седмици експерти от агенцията сравняваха 31 продукта купени от магазини у нас, Германия и Австрия, съобщава Нова тв.
На различни тестове бяха подложени безалкохолни напитки и плодове сокове, млечни и месни продукти, детски храни и шоколадови изделия.

magazin bg

Смятам, че има разлики между продуктите, които се продават на българския и на европейския пазар. Важно е да се знае, че сравнителното изследване беше направено на идентични продукти от идентични марки, които се продават под едно и също наименование, както в България, така и в Централна и Западна Европа”, обясни зам.-председателят на БАБХ д-р Любомир Кулински.

Едни и същи храни са с различни етикети. От 31 продукта, 24 са с идентични етикети, но при 7 продукта има разминаване”, каза още д-р Кулински.

Една от газираните напитки съдържа фруктозо-глюкозен сироп, а в България – захар.
– Натурален сок, продаван в Германия, съдържа 100% плодов сок, докато аналогът му в България съдържа 97% плодов сок и 3% пулп.
– В един от колбасите у нас има повече вода в сравнение с неговия аналог на немския пазар.

Изобщо не говорим за безопасност. Храните са абсолютно безопасни, те дори са коректно етикетирани, въпросът е защо има разлика в етикета на сходни продукти”, подчерта д-р Кулински.
Предстои страната ни да уведоми Европейската комисия за резултатите от изследванията.

асто от хранителните продукти на българския пазар са по-скъпи от европейските, а същевременно – с по-ниско качество. Това са резултатите от изследване на 31 вида продукти от 5 категории на пазара, направено от Агенцията по безопасност на храните.

Някои храни са по-скъпи в България. Детските пюрета – двойно по-скъпи у нас, отколкото в Европа
16 хранителни продукта у нас са значително по-скъпи, отколкото в Германия и Австрия, обяви министърът на земеделието Румен Порожанов. Цените на два вида детски пюрета драстично се различавали. Едното било с 90% по-скъпо в България, а другото – с 107%.

По-високи цени в рамките на диапазон между 20 и 70 процента наблюдаваме и при млечните продукти – определени сирена, и шоколадови продукти, които са от най-различно естество.

Порожанов отказа да назове кои са продуктите. “В един момент ще преценим и ще ви съобщим продуктите, допълни министърът.” но това не е необходими, защото живеем в глобален свят и почти всеки може да види какви са цените в Германия, Австрия, Испания и какво е съответното качество

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории