Последни Рецепти
Последни Статии

Зехтинът защитава мозъка от деменция

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Още една полза от зехтина
Зехтинът екстра върджин може да осигури защита на мозъка срещу деменция, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на американско изследване.
Златни правила, които предпазват от деменция

Дегустация на зехтин в Испания

Дегустация на зехтин в Испания

Консумацията на зехтина и основен компонент на възхваляваната Средиземноморска диета може да помогне за съхраняване на паметта като допринася за понижено формиране на бета-амилоидни плаки и неврофибриларни възли – характерните белези на болестта на Алцхаймер.

Авторите на настоящото проучване от Медицинския колеж на университета „Темпъл“, Филаделфия, са установили, че зехтинът намалява мозъчните възпаления и активира процес, известен като автофагия, при който клетките се очистват от увредени компоненти.

В тестове с мишки, чието хранене било обогатено със зехтин, специалистите наблюдавали повишени нива на автофагия и намаляване на плаките и възлите. След известен период гризачите, консумирали зехтин, се справяли по-добре на тестове за запаметяване в сравнение с мишките, към чието хранене не бил добавян продуктът.

zehtin bcn 3

„Откритието ни потвърждава благоприятния ефект от консумацията на зехтин екстра върджин върху основните белези на болестта на Алцхаймер“, казва д-р Доменико Пратико от изследователския екип.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории