Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти за Петровден

Добавено в Празници

Добави към моето меню

На 29 юни се празнува Петровден. Имен ден празнуват Петър, Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.
Православната църква чества паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел – разпространители на християнството и наречени “първовърховни престолници и вселенски учители”.
Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи до обед на нивите. Рано сутринта жените носят в църквата колак и ранни ябълки за здраве.

petrovden 2

На трапезата за Петровден традицията повелява да е сложат първите ябълки за годината – петровки, ястие с петел, питка и „Бял мъж“

На Петровден се яде пиле, когато не е сряда или петък. На такива дни се разрешава риба. Пиле, сирене и млечни храни не се разрешават.
Смисълът на празника е преди всичко за покажем почит към първоапостолите. Това става, когато отидем на църква и след пост и изповед се пречистим. Това е делото на християнина. “Предавайте в Мене и аз във вас” ни съветва Христос. Може, за да се спази традицията, пилето да се хапне на 30.06.

В днешни дни петел трудно може да се намери, по-скоро е пиле от магазина. Ябълки петровки може да се намерят на пазара, не и в големите вериги. Бял мъж трябва домашно сирене, за да стане. Рецепта с пиле може да приготвите ваша любима или така, както си спомняте от детството.

Саламура с пушено пиле
Едно много вкусно предложение за Петровден
Саламура с пушено пиле

Петровски пилешки курбан
петр.пилешки курбан

Саламура с пиле
саламура пиле

Бял мъж, Белмъш, Кутмач
рецепта за ястие от мляко за Петровден, така както повелява българската традиция.
Според легендата, Свети Петър се явил на жътварите и те се смутили, че няма с какво да го гостят. Тогава жътварите отворили торбите, за да извадят от там поне малко сирене, но се оказало, че то се е стопило от жегата. Тогава Свети Петър стрил жито и го смесил със сиренето, сложил малко масло и приготвил първия Бял мъж. (някога на нивата за храна са имали малко сирене, постна чорба и хляб)

Традиционното петровденско ястие може да се яде като основно, но също така и като десерт, ако към него се добави сладко или мед.
„Бял мъж” се приготвя лесно и бързо, резултатът е впечатляващ.
Основен продукт е прясно, неизцедено и небито сирене, което се натрошава, леко се посолява и се вари на слаб огън. Бърка се с дървена лъжица, докато се разтопи до рядка течност. Слага се брашно и бъркането продължава до сгъстяване. Накрая се добавя парче масло.
Когато се поднася на трапезата маслото може да се отдели в купичка и в нея да се топи хляб. За да направите това ястие ви е необходимо домашно сирене.

Ушмар – Родопска кухня
Родопски специалитет – синдирмьо по овчарски – обикновено са го приготвяли с прясно обезсолено овче сирене. Приготвя се по празници с домашно краве масло, сирене, става на конци от кашкавала и е безумно вкусен.
Ушмар

Надка Попова ни разказа на страницата във Facebook как се приготвя сюлдюрме в с.Крушево /Ахладохори-Гърция. Тази вкусна храна е донесена от бежанците в Северна Гърция.
Прясно изцедено овче сирене, без сол се нарязва на малки парчета, поставя се в тиган, добавя се масло /тигана трябва да бъде дълбок тип/уок/, започва се да се опържва, разбърква се енергично в една посока, и когато започне да става еднородна смес /тип тесто/ се добавя в зависимост от количеството на продукта пресято царевично брашно /но не царевичен грис, а истинско брашно, ако е повече сиренето, една, две шепи и продължаваме да бъркаме, докато маслото се отдели от така полученото.
Сюлдюрме,овкусява се със сол на вкус и се изважда от тигана,като се поставя в съд застлан с пергаментова хартия, не чиния, без мазнината и е готово, много е вкусно.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории