Рецепти за Петровден
Добави към моето меню
На 29 юни се празнува Петровден. Имен ден празнуват Петър, Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.
Православната църква чества паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел – разпространители на християнството и наречени “първовърховни престолници и вселенски учители”.
Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи до обед на нивите. Рано сутринта жените носят в църквата колак и ранни ябълки за здраве.
На трапезата за Петровден традицията повелява да е сложат първите ябълки за годината – петровки, ястие с петел, питка и „Бял мъж“
На Петровден се яде пиле, когато не е сряда или петък. На такива дни се разрешава риба. Пиле, сирене и млечни храни не се разрешават.
Смисълът на празника е преди всичко за покажем почит към първоапостолите. Това става, когато отидем на църква и след пост и изповед се пречистим. Това е делото на християнина. “Предавайте в Мене и аз във вас” ни съветва Христос. Може, за да се спази традицията, пилето да се хапне на 30.06.
В днешни дни петел трудно може да се намери, по-скоро е пиле от магазина. Ябълки петровки може да се намерят на пазара, не и в големите вериги. Бял мъж трябва домашно сирене, за да стане. Рецепта с пиле може да приготвите ваша любима или така, както си спомняте от детството.
Саламура с пушено пиле
Едно много вкусно предложение за Петровден
Бял мъж, Белмъш, Кутмач
рецепта за ястие от мляко за Петровден, така както повелява българската традиция.
Според легендата, Свети Петър се явил на жътварите и те се смутили, че няма с какво да го гостят. Тогава жътварите отворили торбите, за да извадят от там поне малко сирене, но се оказало, че то се е стопило от жегата. Тогава Свети Петър стрил жито и го смесил със сиренето, сложил малко масло и приготвил първия Бял мъж. (някога на нивата за храна са имали малко сирене, постна чорба и хляб)
Традиционното петровденско ястие може да се яде като основно, но също така и като десерт, ако към него се добави сладко или мед.
„Бял мъж” се приготвя лесно и бързо, резултатът е впечатляващ.
Основен продукт е прясно, неизцедено и небито сирене, което се натрошава, леко се посолява и се вари на слаб огън. Бърка се с дървена лъжица, докато се разтопи до рядка течност. Слага се брашно и бъркането продължава до сгъстяване. Накрая се добавя парче масло.
Когато се поднася на трапезата маслото може да се отдели в купичка и в нея да се топи хляб. За да направите това ястие ви е необходимо домашно сирене.
Ушмар – Родопска кухня
Родопски специалитет – синдирмьо по овчарски – обикновено са го приготвяли с прясно обезсолено овче сирене. Приготвя се по празници с домашно краве масло, сирене, става на конци от кашкавала и е безумно вкусен.
Надка Попова ни разказа на страницата във Facebook как се приготвя сюлдюрме в с.Крушево /Ахладохори-Гърция. Тази вкусна храна е донесена от бежанците в Северна Гърция.
Прясно изцедено овче сирене, без сол се нарязва на малки парчета, поставя се в тиган, добавя се масло /тигана трябва да бъде дълбок тип/уок/, започва се да се опържва, разбърква се енергично в една посока, и когато започне да става еднородна смес /тип тесто/ се добавя в зависимост от количеството на продукта пресято царевично брашно /но не царевичен грис, а истинско брашно, ако е повече сиренето, една, две шепи и продължаваме да бъркаме, докато маслото се отдели от така полученото.
Сюлдюрме,овкусява се със сол на вкус и се изважда от тигана,като се поставя в съд застлан с пергаментова хартия, не чиния, без мазнината и е готово, много е вкусно.