Последни Рецепти
Последни Статии

Имунитет

Добавено в Здраве, Кулинарен справочник

Добави към моето меню

Имунитет – това е една от формите за защита на организма от вещества и организми, притежаващи чужда генетика. Това е комплексна реакция на организма, целяща да го предпази от проникване на бактерии и техните токсини, вируси, паразити и тъкани.
Имунната система работи добре и ни защитава от болести

От друга страна имунните механизми в нашия организъм са много подвижни и леко раними. Затова трябва да отделяме внимание на нашето собствено здраве за да поддържаме безупречната система на имунната защита.

imunitet 1

За да поддържаме форма е достатъчно да спазваме три прости правила
1. Пълноценно, балансирано хранене, като се стараем през студените дни да разширим менюто и да включим в него свежи плодове и зеленчуци
2. Да водим активен начин на живот. Дори студ, сняг и киша не бъдат проблем за 20-минутни разходки на свеж въздух всеки
3. Позитивно отношение към света и умение да се почива

Всеки дори най-здравият имунитет може да ни спаси от разболяване при непосредствен контакт с вируса на грип или да ни предпази да лепнем някоя нас, заболявания в период на епидемия на простудни заболявания. Затова в тези периоди много важно е спазването на лична хигиена.
Старайте се да избягвате места където се събират много хора и преки контакти с хора, които кашлят или имат хрема. При посещения в болница, аптека, обществен транспорт – използвайте еднократни маски. А на улицата, в студения ден – по-добре да дишаме и да се радваме на зимния ден.

Кога се понижава имунитетът?
1. Нарушаване на нормалната микрофлора на червата
2. Хронични инфекциозни и инфекциозно-възпалителни заболяванияс каквата и да е локализация – отит, синузит, тонзилит, кандидоз. Имунната система се бори постоянно с тези хронични точки на инфекции и например при появата на грипен вирус, тя се оказва неспособна за ефективна «отбрана»
3. Нерационално, бедно откъм витамини, микроелементи и други биологично активни вещества хранене.

Речник
Имунитет (идва от латинската дума immunis – свободен) се свързва с устойчивост на организма срещу физични, химични и биологични патогенетични фактори на заобикалящата го среда. Имунитетът е сложна система от защитно-приспособителни реакции на организма, които са се развили и усъвършенствали в хода на еволюцията. Основната цел на имунитета е да съхрани хомеостазата и генетичната цялост на организма, независимо от промените в заобикалящата го жива и нежива природа.

imunitet

Имунната система е съвкупност от органи, тъкани, клетки и техни продукти, изграждащи динамична физиологична система, която осъществява имунния отговор. Основната функция на имунната система е да разпознае и да неутрализира проникналите от външната среда, чужди за организма и представляващи заплаха вещества (антигени), както и да реагира на неопластични промени на организма (тумори и др.). Имунната система осъществява динамично равновесие в самата себе си и потиска и регулира имунния отговор до оптимално за организма ниво

Хомеостаза – свойство на една отворена система, особено на живите организми, да регулира вътрешната си среда така, че да поддържа стабилно, постоянно състояние чрез многобройни корекции на динамичното равновесие, управлявани от взаимосвързани регулаторни механизми)

Снимки – видове имунитет от http://www.medinfo-bg.com

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории