Последни Рецепти
Последни Статии

Как да изчислим индекс на телесната маса

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Кое е моето идеално тегло? Колко килограма трябва да сваля, за да изглеждам и да се чуствам добре? Трябва ли да бъда на диета, трябва ли да променя начина си на хранене? Какво и как да променя? Налага ли се това?
Имам ли наднормено тегло? ако имам наднормено тегло какво трябва да правя, каква диета да започна, какви упражнения да правя, да се консултирам ли с лекар? Зза да отговорим на тези въпроси трябва да

Изчислим индекса на телесната маса

dieta kantar

За да се определи наличието на наднормено тегло, трябва да се знае каква е нормата, при даден ръст в какви граници е приетото тегло за нормално (разбирай здравословно тегло). Това са начини за определяне на нормалната телесна маса на тялото за възрастен човек:

– Индекс на телесната маса (ИТМ) или индекс на Кетле.
ИТМ = теглото (кг) / ръстът (см/100) на втора степен
Според класификацията на Световната здравна организация при нормално тегло този индекс трябва да е в границите от 20 до 24,9, наднорменото тегло е със стойности 25-29,9, затлъстяването от първа степен – 30-34,9, затлъстяването от втора степен – 35-39,9, а от трета степен – 40 и нагоре.

– Индекс на Брок
Той се изчислява по следния начин: при ръст 155-165 см от ръста (в см) се изважда 100, при ръст 166-175 см се изважда 105, а при ръст над 175 см се изважда 110

– Индекс на Брайтман.
Ръстът (в см) се умножава по 0,7 и от получения резултат се изважда 50.

За да се освободи човек от излишните си килограми е необходимо на първо място да се установят причините за тяхното натрупване, състава на тялото и спецификата при обмяната на веществата.
Най-съвременният, обективен и точен начин за определяне на състава на тялото и основния обмен днес е биоимпедансометрията.

Наднорменото тегло
е лош знак, че килограмите ви се лепят лесно и се разминавате с вашите желания и това, което виждате в огладалото
Затлъстяването
днес е световен проблем. Затлъстелите хора носят на гърба си огромно количество излишно тегло и рисковете за здравето им са сериозни. Механизмът на затлъстяването изглежда по математически прост – хората наддават на тегло, когато поемат повече калории, отколкото изгарят. Излишните калории се складират по тялото под формата на тлъстини, като това може да продължава с години.

Наследствеността има немалка роля по отношение на теглото и телесната структура. Някои хора просто пълнеят по-лесно. От друга страна, в семейството се наследяват и някои вредни навици – консумация на много мазни, солени или сладки храни и начина на хранен и на живот, особенно заседналия начин на живот.

Най-често проблемите с излишните килограми е резултат на
комбинация от лоши навици и наследственост.

Заболявания, свързани с проблеми на щитовидната жлеза, както и някои генетични увреждания могат също да причинят затлъстяване.

Отрцателните емоции също въздействат негативно.
Хората ядат повече, ако са неспокойни, депресирани, в състояние на стрес или просто когато са отегчени.

Защо днес затлъстяват толкова много хора? Защо затлсътяването и наднрменото тегло се превръщат в световен проблем. Защото освен изобилието от разнообразни калорични храни, fast food, junk food ключов фактор за ширещото се затлъстяване днес е, че
не се движим.
Днес сме пленници на телевизора и компютъра, най-малките разстояния изминаваме с кола.
Наднорменото тегло и затлъставянето са цената, която плащаме за нездравословния начин на живот, затова че не се движим и сме прекъснали връзката с природата.
Страшното е когато това се случва с нашите деца.

Причините и мотивацията поради които съвременният човек в своето претоварено ежедневие се стреми към добро здраве и рационална програма за отслабване е да се чуства и изглежда добре.
И защото затлъстяването увеличава податливостта към инфекции, риска от коронарна болест, диабет, високо кръвно налягане, бъбречни проблеми, инсулт и други сериозни заболявания. Освен здравословните проблеми повечето килограми причиняват деформация на фигурата и съпътстващото я ниско самочувствие, подтиснатост, дори депресия. Плашещ е фактът, че поради нездравословната синтетична храна и обездвижването, наднорменото тегло е проблем на все повече деца в България.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized