Тофу, соево сирене
Добави към моето меню
Тофу – соево сирене
на китайски даъ-фу, о-то-фу – на японски, ту-бу на корейски
Тофуто започва да се използва в Китай още през 200 г преди н. ера. Въпреки че историята за създаването на тофуто е изгубена през вековете, китайска легенда гласи, че за пръв път е приготвено случайно. Един китайски готвач добавил нигари в соево пюре за ароматизиране и случайно се получил продукта, който сега наричаме тофу.
Тофуто е един от най-използваните продукти в азиатската кухня и намира много широко приложение във вегатарианската кухня.
Рецептата за приготвяне на тофу, соево сирене – към топло соево мляко се прибавят сгъстяващи вещества. Обикновено се използва нигари(състои се от калциев сулфат), може да бъде приготвено с помощта на лимонов сок или оцет. След пресичането соевото сирене се пресова.
Тофуто е един от най-универсалните и икономични белтъчни продукти. Той е ниско калоричен и с ниско съдържание на мазнини и не съдържа холестирол.
Може да бъде меко и твърдо.
Почти няма собствен аромат, но като гъба поема ароматите на останалите продукти и много добре се съчетава с тях.
Тофуто е пълноценен растителен белтък, който много лесно се усвоява от човешкия организъм и е превъзходен за хора страдащи от сърдечни и стомашни заболявание и такива с алергия към месо и яйца.
Рецепти с тофу
Тофу може да се консумира сурово, мариновано, може и да се панира, да се вари, да се пече – може да се приготвя с различни кулинарни обработки. Няма ярко изразен вкус и при приготвянето му може да се използват различни сосове и подправки.
Тофу и темпе – и двете са приготвени от соя. Темпе (tempeh) се приготвя плътно пресовани соеви зърна в които се развива култура гъби – Rhizopus oligosporus. Под въздействието на тези полезни гъби соевата маса се променя и се появява коричка (като при сирене) Темпе става плътна маса с характерен орехов аромат. Може да се съхранява в хладилник и да се приготвя подобно на тофу.
Tempeh – в Индонезия изглежда така, темпе се предлага загънато в бананови листа
Освен тофу и темпе – у нас популярен соев продукт бе Витабел (преди години купувах в 3 разновидности – кайма, на късчета и шницели). Може да се приготвят различни рецепти, като замества месото в тях – съдържа растителни протеини и поема аромата на зеленчуците и подправките.
Тофу и здраве
Тофу е един от най-популярните продукти в Япония и Китай. Соята е една от петте зърнени култури, които са свещени и почитани в Китай. Основен хранителен продукт за милиони хора в Азия и източник на протеини. Понякога наричат тофуто „месо без кокал“ Съдържа малко въглехидрати, което го прави подходящо и за диетичен режим, така и в детското хранене.
Установено е, че тофуто помага да защитава човешкия организъм от въздействието на диоксини, които водят до образуване на тумори. Доказано е, че тофу спомага за понижаване на холестерола в организма.