Последни Рецепти
Последни Статии

Зеленият чай и кафето намаляват риска от инсулт

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Зеленият чай и кафето намаляват риска от инсулт
Хората, които всеки ден изпиват 2-3 чаши зелен чай имат с 14% по-малък риск да получат инсулт, а при 4 чаши на ден – намалява с 20%
Регулярната употреба на кафе и на зелен чай може да намали риска от инсулт с 14-20% – до този извод достигат японски учени, резултатите са публикувания в списание Stroke

кафе

Изследователите от Японския център по церебрална и сърдечносъдова медицина
(Japan National Cerebral and Cardiovascular Center) са анкетирали повече от 83 000 възрастни японци на възраст от 45 до 74 години колко често пият кафе и зелен чай. Наблюдението е продължило около 13 години. Като извод се оказва, че една чаша кафе на ден намалява с 20% риска от инсулт. Традиционното кафе в Япония е различно от това, което ние консумираме, често се предлага студено кафе с прясно мляко и е по-голямо, 6 унции или 170 мл

Хората, които са изпивали по две чаши зелен чай на ден са имали на 14% по-нисък шанс да получат инсулт, а тези, които изпивали по 4 чаши зелен чай на ден – 20%.
Участниците в изследването изпивали на ден по една чаша кафе или две чаши зелен чай страдали с 32% по-малко от вътрешен мозъчен кръвоизлив (intracerebral hemorrhage), който се случва когато кръвоносен съд се скъсва в мозъка.
Примерно 13% от всички случаи на инсулт се явяват хемерагически.
Изследователите отбелязват, че ефекта на положителното влияние на двете напитки на сърдечно-съдовата система се обяснява с това, че те възпрепятсват образуването на тромби (съсирек) на кръвта.
Засега не е ясно как зеленият чай влияе на риска от инсулт. Възможно е защотния ефект да се дължи на катехините – вещества, които се съдържат в чая, вид антиоксидант. Те имат антивъзпалително свойство и увеличават устойчивостта към тромбоза.
Някои вещества, които се съдържат в кафето като хлорогеновата киселина, която намалява риска от инсулт, намалява шанса от развитие от диабет от 2 вид.
Д-р Йошихиро Кокубо (Yoshihiro Kokubo) отбелязва, че са необходими още изследвания, за да се изясни как съчетаването на зелен чай и кафе могат да намалят още риска от инсулт.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized