Последни Рецепти
Последни Статии

История на деня на влюбените

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

История на деня на влюбените

Повече от 16 века, всяка година на 14 февруари влюбените отбелязват своя празник – Денят на Свети Валентин.
Каква е историята на този ден? През 269 г римският император Клавдий забранил на легионерите да се женят, защото семейните мъже повече мислели за своя дом отколкото за славата на Римската империя. Но войниците не престанали да се влюбват и да обичат.
Не се изплашил от гнева на императора свещеникът Валентин, който въпреки забраната тайно венчавал влюбените. Когато Клавдий научил за престъпната дейност на Валентин император Клавдий наредил да бъде екзокотиран.
О-късно християнският мъченик Валентин, пострадал за вярата, бил канонизиран от католическата църква. През 496 г римският папа Геласиус (Pope Gelasius I) обявил 14 февруари за ден на Свети Валентин.

Бисквитки с бадемов марципан
Бисквитки с бадемов марципанНежни на вкус и изкусително уханни

На този ден, 14 февруари, Денят на влюбените, е прието да се правят подаръци, най-характерния това са валентинките. В Италия на този ден подаряват сладкиши, във Франция – скъпоценности, в Дания – сухи бели цветя.
Интересен обичай има в Холандия, на този ден една жена може да отиде при един мъж и да у предложи да се ожени за нея. Ако мъжът не иска да изпълни нейната молба, той трябва да й подари копринена рокля.
В някои страни е забранени да се отбелязва Денят на влюбените, като Иран и Саудитска Арабия на този, който подарява валентинки може да бъде наложена голяма глоба.
mood-love-600x600

У нас на 14 февруари отбелязваме 3 празника
– празникът по стар стил на Свети Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря,
– празникът на Свети Валентин, Ден на влюбените
– църковният празник за успението на Свети Кирил Славянобългарски.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized