Последни Рецепти
Последни Статии

Здравословно хранене през януари

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Не пропускайте закуската и не я заменайте с чаша кафе.
Пийте вода, вместо да хапвате бисквити между обеда и вечерята. Или изяжте един плод

Коледните и новогодишните трапези са истинско изпитание за всеки един от нас. След дългите престои зад празничните маси, отрупани с всякакви вкуснотии, е нормално да се замислим и за отслабване. Не бива да разчитаме единствено на глад, добре е да заложим преди всичко на
движението.

Да сме във форма, не означава непременно да пресичаме първи финиша на ежегодния маратон или да плуваме по 50 дължини в местния басейн. Това просто значи да се справяме с ежедневните си дейности, без да се задъхваме, а и да ни остава енергия за непредвидени натоварвания.
За да го постигнем, не е нужно кой знае колко. Достатъчно е да тделим поне
20 минути от свободното си време три пъти седмично,
за да спортуваме. Това наистина може да ни възроди. След подобна физзарядка човек се чувства по-енергичен, по-спокоен и сънят му е по-здрав.
Освен това е идеално средство за стопяване на излишните мазнини и стягане на мускулите. Веднага след празниците можете да отделите малко повече време на спорта, докато отново успеете да се поберете в дънките си.

Добрата физическа форма е средство за профилактика на заболяванията.
Движението ще подобри цялостната ефективност на организма в борбата му с почти всички болести, а и със сигурност ще живеете по-дълго.

Освен всичко останало редовното движение повишава минералното съдържание на костите и понижава риска от остеопороза, нивата на холестерола и кръвното налягане,
като същевременно ви предпазва и от затлъстяване.
При жените има и други положителни ефекти – намалява предменструалните симптоми и болката при менструация.

Редовното движение
превръща мазнините в енергия и е всеизвестно, че подобрява съотношението мазнини-мускули. Спортуването обаче не изключва контрола върху количеството и най-вече естеството на храната, която приемаме.
За да се отървете от половин килограм излишно тегло например, трябва да изгорите 4000 калории. Ежедневният средностатистически прием на калории е 2500.

Ето по колко калории на минута изгаряте, когато се движите.
Тук е добре да уточним, че вдигането на халба бира не само не гори калории, но и ви зарежда с нови!

  Скуош, джогинг и тичане – 8-15 калории
  Футбол и вдигане на тежести – 6-10 калории
  Плуване, тенис, бадминтон, аеробика – 5-8 калории
  Ходене – 4-6 калории
  Тенис на маса и голф – 3-5 калории

Ако отдавна не сте се движили, отначало започнете полека и в продължение на няколко седмици постепенно увеличавайте натоварването, докато достигнете желаното от вас ниво.

Толкова много са диетите, сред които можете да избирате, но твърде малко са ефикасните. Нека видим защо от повечето диети няма полза:

– Когато решите да пазите диета от 1200 калории дневно (за жени) или 1500 калории (за мъже), скоростта, с която изгаряте калориите, намалява, защото организмът ви се адаптира към глада и започва да пести енергия и мазнини.

– След като сте успели да отслабнете, трябва да поддържате по-ниска консумация на храна от тази, преди да отслабнете, за да запазите новите си килограми.

– Ако диетата ви драстично се различава от обичайните ви хранителни навици, килограмите, от които сте се отървали, могат да се върнат много по-лесно и да станете жертва на т.нар. ефект “йо-йо”.

– Прекалено стриктните диети разстройват нормалните механизми на организма, контролиращи апетита и регулиращи теглото. Това може да доведе до несъзнателно редовно преяждане след края на диетата.

– Лишаването от определен вид храни предизвиква силен копнеж по тях, а той на свой ред може да доведе до прекаляване, когато се отпуснете.

Най-сериозният проблем с традиционните диети за отслабване е, че повечето не осигуряват необходимите полезни вещества на организма.
Липсата на витамини и минерали води до понижаване на имунитета, податливост на болести и натрупване на излишни килограми. Ако в диетата ви отсъстват необходимите вещества, организмът ще се опитва да навакса, като ви изпраща все по-настойчиви сигнали за глад. Ако приемате разнообразна храна и към нея добавяте необходимите витамини и минерали, апетитът ви ще се регулира.

Успешно гладуване
За съжаление успехът на повечето диети се оценява само по това, от колко килограма ни отървават. Малко от нас осъзнават, че отслабването може да означава загуба на мускулна маса и телесни течности, а не на мазнини. Най-ефикасният начин за изгаряне на мазнини е стимулирането на обмяната на веществата, а това се постига най-добре, като ядем повече от подходящите храни. Затова спрете да броите калориите и се сприятелете с тялото си, като ядете по-добра храна, движите се повече и незначително промените навиците си (дори правилното дишане може да помогне на тялото ви да функционира по-добре.)

Има няколко тънкости, които ще ви помогнат да отслабнете без драстични ограничения.

  – Отслабвайте постепенно.
  – Винаги закусвайте.
  – Яжте по три пъти.
  – Предварително планирайте храненията си.
  – Пийте много вода – 8-10 чаши на ден (убиват апетита, а не съдържат калории).
  – Взимайте си истинска обедна почивка.
  – Яжте бавно.
  – Спрете и помислете преди ядене. Наистина ли сте гладен, или ядете по навик?
  – Гладът и жаждата стимулират един и същи център в мозъка, но ако усетите стомаха си празен към 10,30-11,00 часа, чаша вода ли ще изпиете, или ще изядете една бисквита?

Това, което мога да споделя от личен опит. Аз и моето семейство не посешаваме лекар и не купуваме лекарства.
Колкото и да ми се иска и колкото и да е вкусно торта и сладкиши правя много рядко. Хляба и хлебните произведения са храна за бедните, колкото и да обичам сандвичи и пица рядко. Плодове и зеленчуци има на пазара през цялата година, през зимата много наблягаме на ядките.
И най-важното правете упражнения, ходете пеша. Нашият ден започва сутрин много рано и продължава на бързи обороти, но деня ни започва със серия слънчеви упражнения. Човек винаги може да намери свободно време за да се занимава с любимите си неща, може и да ги съчетава.

Other posts tagging «януари»

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

 1. 1
  kriskata // January 27th, 2007 at 12:47 pm

  Прави сте за всяко едно нещо,но в крайна сметка се живее веднъж!