Последни Рецепти
Последни Статии

Ябълкова пита “Татин”

Добавено в Десерти, Ябълки

Добави към моето меню

Ябълкова пита “Татин” (Tarte Tatin)
една рецепта за десерт с ябълки, който може да приготвите и с бутер тесто

1 кг ябълки
50 гр масло
125 гр захар
тесто(готово), бутер тесто или по следната рецепта
50 гр краве масло, неразтопено
250 гр брашно
100-125 гр хладка вода
щипка сол
сметана за сервиране

Тавичката се намазва с маслото и се поръсва отгоре със захарта.
Ябълките се нарязват на едро ( на 6 – 8 парчета всяка) и се поставят със заоблената част надолу в тавата. Пекат се 10-15 минути на 120 градуса и след това още 15 минути на 180-200 градуса.

Тесто се приготвя така: брашното и нарязаното на бучки масло се омесват. Прави се кладенче по средата и се прибавят солта и водата. Омесва се и се слага на топка в хладилника за около 1/2 час преди употреба. Това тесто може да се замени с бутер тесто.

Отгоре се поставя тестото, разточено малко по-широко от тавичката и се пече още 15 минути.
Тортата се сервира топла (от фурната или затоплена във фурната преди сервиране, но не и в микровълнова фурна) със сметана.


История на Ябълкова пита “Татин” (Tarte Tatin):
Французите наричат сладкиша tarte des demoiselles Tatin(питата на госпожици Татин). Според най-известната история плодовата пита е създадена от две френски сестри, Каролина (1847-1911) и Стефани Татин (1838-1917) през 1898 година. Те притежавали хотел, наречен l’Hotel Tatin в Lamotte-Beuvron, малък провинциален град в долината на Лоара. Хотелът бил много популярен и посещаван по време на ловния сезон. През един натоварен ден по-голямата сестра Стефани сложила маслото, захарта и ябълките за традиционния сладкиш в тава и я забравила върху печката (злите езици говорят, че била твърде заета да флиртува с представителен ловец). След като от кухнята се разнесъл ароматът на карамел се сетила, че е забравила за сладкиша. Набързо сложила отгоре тестото и поставила тавичката във фурната. След това обърнала сладкиша върху чиния за сервиране и го поднесла горещ, поради липса на време. След възторжените отзиви от гостите, сладкиша става част от менюто на ресторанта. Славата му стига до Париж и собственикът на ресторант Maxim’s решава, че трябва да получи рецептата на всяка цена. Изпраща готвач-шпионин, който преоблечен като градинар да открие тайната. Мисията е успешна и оттогава плодовата пита става неизменна част от менюто на ресторант Maxim’s.

А това е един достоен български еквивалент за интересна и вкусна
рецепта за ябълкова торта
1 пакетче масло (125 гр) разтопете в тавичка и го карамелизирайте с 5-6 с. л. захар.
Сложете 1-2 с. л. коняк, ром, или уиски, може да се замести с конячена, или ромова есенция.
Отгоре натрошете едно пакетче обикн. бисквити.
Поръсете с 3-4 настъргани на едро ренде ябълки и 1 ч.чаша счукани на едро орехи смесени с щипка канела. Пригответе кексово тесто с яйца като отделите белтъците за после. Залейте в тавичката тестото и изпечете.
Разбийте белтъците на сняг и намажете с тях отгоре изпечения горещ сладкиш и върнете във фурната на 100 гр. докато се запече до лека коричка белтъка. извадете и като поизстине малко го обърнете върху тортен поднос.
Много е красив, ефектен и вкусен. Може да разбиете сладкарска сметана и да го намажете. Отгоре го наръсете с кокосови стърготини.

С тази приказна рецепта за ябълков сладкищ може да замените всяка торта!
Става чудесен, стига да го правите с желание и любов! но това е условието за всеки успех в кухнята:)

May 04 2006

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории