Кавърма на плоча
Добави към моето меню
Кавърма на плоча
рецепта класика и българска традиция
свинско месо от филето, крехко месо около 1кг
2 -3 глави кромид лук
лютиви пиперки или печени червени чушки
1 ч.ч. гъби печурки
2 -3 с.л. олио
50 мл червено вино
2 -3 червени домати (или 2-3 с.л доматено пюре)
магданоз за поръсване
чубрица и черен пиер на вкус
Месото (за предпочитане е да бъде прясно осолено) се начуква, както за шницел, посолява се и се пече върху грил тиган или върху плочата на печката, предварително намазана с мазнина.
Лукът, нарязан на ситно, се задушава в мазнината до омекване. Прибавят се ситно нарязаните гъби, домати и лютиви пиперки (по желание, може и с печени червени чушки) и също се задушават до омекване.
Разбъркват се с виното, чубрицата и магданоза.
Изпеченото филе се нарязва на ивици, върху всяка от които се поставя по малко от задушената смес.
Поднася се задължително с бутилка червено вино.
ммм вкусно