Здравословно хранене в Япония
Добави към моето меню
Японска схема на хранене за по-дълъг живот
За японската кухня, нейното развитие, традиции, най-често използвани продукти може да прочетете тук
Японската кухня
мит, легенда, толкова далечна и приказна, не е само самураи, гейши, чаена церемония, саке и сурими
Японците са известни с това, че се хранят здравословно. Японският начин на хранене – с повече риба, соя, зеленчуци, плодове и по-малко мазнини, намалява риска от инфаркт, инсулт и други фатални заболявания.
Учени от Националния център по здравеопазване и медицина в Токио установиха, че смъртността сред хората, които спазват националните препоръки за здравословно хранене, е по-малка с 15 до 22 процента.
Препоръките за здравословно хранене в Япония са оформени като конусовиден пумпал.
Дръжката му е като голяма чаша с вода/чай. Около нея тича човек.
В най-големия сектор са зърнените храни, следвани от зеленчуците, рибата и месото, млечните продукти и плодовете.
По-ниската смъртност сред спазващите препоръките за здравословно хранене най-вероятно се дължи на по-малкото случаи на сърдечносъдови заболявания с фатален край, и по-специално на инсултите.
В най-добро здравословно състояние са хората, които включват редовно в храненето си зеленчуци, плодове и риба.
Макар и в схемата рибата и месото да са в една графа, по традиция японците ядат повече риба и по-малко говеждо и свинско от хората в западните държави.
Учените са анализирали за изследването си данни за 36 000 мъже и 42 000 жени, проследени 15 години.