Последни Рецепти
Последни Статии

Става ли медът вреден когато го загреем

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Всички знаем, че меда е много полезен. Чували сме, че не трябва да загряваме меда и че не трябва да го подлагаме на термична обработка. През декември в очакване на коледните празници някои от нас направиха на няколко пъти меденки, а те се правят от мед, канела, още подправки, брашно и малко мазнина и се пекат. Някои от маринатите за печено месо също съдържат мед…
Запазва ли меда полезните си качества при термична обработка?

Много от нас знаят за ползата от чаша топла вода с мед сутрин на гладно и така започва деня ни. Тази напитка помага за редуциране на теглото, както и за прочистване на токсините в организма. И когато си правим чай, отново добавяме лъжичка мед в него и го разбъркваме…
Полезен ли е меда след загряване?
Полезно ли е добавянето на мед към гореща вода, чай или друга напитка?

honey-hleb-pix

Защо не е добра идея да се загрява меда?
Според данни на проучвания пчелният продукт носи ползи на организма, когато се консумира в суров вид, тъй като има противовъзпалителни и антибактериални свойства. В допълнение, вкусът и хранителните качества на продукта остават непокътнати, когато той се консумира в суров вид. Когато се нагрее при висока температура или се добави към гореща вода или чай, медът губи своите хранителни свойства и в някои случаи може дори да бъде токсичен за здравето.

Според Аюрведа нагретият мед може да има вредни ефекти. В данни на проучване от 2010 г., публикувано в Journal of Research in Ayurveda, се установява, че pH на меда, нагрят до 60 и 140 градуса по Целзий, има значително покачване в нивата на хидроксиметил фурфурол. Това вещество се образува вследствие на дехидратацията на богатите на въглехидрати храни, като реакция при намаляване на захарите.
Някои количества от веществото, в което хидроксиметил фурфуролът се метаболизира, може да бъдат потенциално опасни за здравето.
При загряване и продължително престояване на меда, част от фруктозата се разпада до хидроксиметилфурфурол (ХМФ)

honey-apple-pix

Как да консумираме меда?
Медът носи най-голяма хранителна стойност и ползи за здравето, когато се консумира суров. Когато се нагрее, той губи още характерния си вкус и аромат, което го доближава повече до захарния сироп.

Бихме могли да добавим мед към топлата вода и лимоновия сок сутрин, но пчелният продукт не бива да се използва за готвене. (това означава ли, че не трябва да правим меденки за Коледа или да сложим лъжичка мед в маринатата за свинското?)

honey-burkan-pix

Навярно ви се е случвало да имате буркан със захаросан мед. Тогава той се втечнява като се сложи на водна баня.
За втечняване медът се нагрява във водна баня до 40°С, за продължително време, за да се запазят ензимите, съдържащи се в него. Най-ниската температура за втечняване е 35°С, а най-високата – 45°С. При разливане в стъклени буркани кристализацията може да се появи отново, като започва от дъното, защото кристалите на глюкозата падат долу.
Кристализирането на меда е нормален процес и не изменя неговите вкусови, хранителни, биологични и лечебни свойства, независимо от продължителното му правилно съхранение (на сухо и хладно място). Втечняването при по-висока от 45°С температура, нарушава качествата на меда и не е желателно.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории