Последни Рецепти
Последни Статии

Готвенето трябва да сближава семейството

Добавено в Дом & Семесйтво, Любопитно

Добави към моето меню

Госпожа Чайлд научи Америка да се храни
Готвенето трябва да сближава семейството
или коя е Julia Child преди да гледаме филма

Всеки има своите учители, хора от които се учи и на които иска да прилича.
Уважавам София Смолницкая и нейната книга “Изкуството да готвим” и готварската енциклопедия на Пенка Чолчева.
Това е историята на една друга дама – много известна и оставила със своите книги, филми и идеи следа.
Няма американец, който да не познава Джулия Чайлд – гранд дамата на американската кулинария.
julia-child
Тя е известна с рецептите си за най-вкусни ястия от американската и световната кухня, събрани в поредица от преиздавани книги.
Тя е и най-популярната водеща на американски кулинарни шоу програми.

Сред най-известните готварски програми на Чайлд са “Френски главен готвач” (едно от първите подобни телевизионни шоута), “Джулия Чайлд и компания”, “Как да готвим”, “Обяд с Джулия”. Незабравимата Джулия Чайлд е и носител на почетни отличия на Бостънския, Харвардския и други университети. Получила е и две награди “Еми”.

Джулия Чайлд промени начина, по който американците мислят за храната и подготвят ястията. Тя обогати американската кухня с елементи на световноизвестната френска кухня.
И още нещо много важно – тя успя също да превърне готвенето от необходимо задължение в приятно занимание и хоби за мнозина американци.
В това отношение тя не просто еманципира жената, но и помогна на много американци да открият радост и удоволствие от работата и времето, пракарано в кухнята.
Ако много мъже говорят за готвенето като за някакъв ритуал, в това отношение несъмнено пръст има и Джулия Чайлд.

Майсторката на готварството е родена в град Пасадена, щата Калифорния. Завършва Смит колидж през 1934 г., след което работи във връзки с обществеността и в рекламните отдели на различни компании в Ню Йорк. През Втората световна война е зачислена в службата за стратегически дейности във Вашингтон. Като служител на тази служба е била на работа в Цейлон и Китай. През 1948 г. нейният съпруг Пол Чайлд е назначен в Информационния отдел на посолството на САЩ в Париж. Тогава Джулия се записва в известната кулинарна школа “Кордон бльо”. Там се сприятелява с две френски колежки – Симона Бек и Люизет Бертол. По-късно трите приятелки отварят свое Училище на трите гастрономки. Освен с преподаване трите дами се заловили и с написването на обща книга за изкуството на френската кухня, публикувана през 1961 г.

След време Джулия се завръща в САЩ. Едно нейно интервю за местната телевизия в Бостън толкова силно впечатлява журналистите и зрителите, че Джулия Чалйд незабавно била поканена да води поредица кулинарни предавания. Първият й дебют като телевизионен водещ бил в шоуто “Френски готвач” на 11 февруари 1963, когато Джулия току-що била прехвърлила 40-те години. След 200 предавания за класическата френска кухня Джулия започва нова телевизионна серия, посветена на съвременната кухня, с което значително разширила терена на кулинарното изкуство.

Кухнята засилва секс мераците
Успоредно с голямото натоварване заради работата й в телевизията Джулия успява да пише книги с рецепти. А през 1984 г. издала шест видеокасети с уроци “Как да готвим”. В една от телевизионните си програми грандамата на кулинарията Джулия започнала да кани други широко известни в Америка готвачи и автори на рецептурни книги.

В друга програма пък показва на американците как да приготвят различни ястия на фурна. Сред най-интересните й предавания са “Джулия и Жак готвят заедно вкъщи”. В тази програма тя готви заедно с колегата си Жак Пепин, известен френски кулинар. Милиони зрители се наслаждават на вкуснотиите, които правят те. Милиони научават и нови тайни и рецепти от безкрайния свят на кулинарията. Една от големите идеи на Джулия е, че приготвянето на храна е ритуал, който заздравява семейството. Маестрото на готварството учи семейните жени и мъже да укрепват любовта и секса, като готвят заедно. Затова тя винаги внушава, че съпругата и съпругът трябва да готвят заедно.
Тя постоянно говори на милионите зрители, че съпрузите трябва да споделят опита си, да обсъждат рецептите и тяхното изпълнение, да се радват заедно на кулинарните си постижения. Това укрепва любовта в семейството и желанието ви за секс, учеше Джулия Чайлд. Джулия Чайлд бе активен член на Международната асоциация на кулинарите професионалисти. Тя е съосновател на американския институт “Вино и храна”.
За жалост от скоро тя не е сред нас. Ненадминатата кулинарка и ваятелка на радостта от живота се помина наскоро на 91 години. Нейните рецепти обаче я обезсмъртяват – поне за американците.

по идея на wikipedia and standartnews.com

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории