Качамак на фурна сгъби и спанак
Добави към моето меню
Качамак на фурна сгъби и спанак
Рецептите с качамак имат няколко предимства – приготвят се бързо, вкусни са и може да се приготвят в много варианти, според продуктите и сезона
Продукти за 2 порции
200 г качамак (царевичен грис)
1 л вода
100 г сирене
200 г гъби печурки
200 г спанак
1 щипка червен пипер
1 щипка чубрица
4 с.л. олио
50 г кашкавал
Начин на приготвяне
• Водата се слага да зври в тенджера. Дръпва се от огъня и се добавяте при постоянно разбърква царевични грис
• Връща се на котолона при постоянно разбъркване за около 5 мин, докато се сгъсти
• В качамака се добавя натрошеното сирене и 1 с.л. олио, щипка чубрица и се разбърква
• Плънката се приготвя като гъбите се задушават с олио до готовност. Спанака се нарязва на ситно и се задушава и той докато намали обема си
• В гювечета се намазват с 1 с.л. олио и се слага качамак да покрие дъното. Редим плънка от спанак и гъби. Отново качамак
• Отгоре слагаме няколко гъбки и парченца кашкавал
• Гювечетата слагаме в студена фурна и печем на 200 градуса до златисто на кашкавала. Поднасяме топли.