Последни Рецепти
Последни Статии

Как да готвим с по-нисък разход на електроенергия

Добавено в Готварски техники, Други, Любопитно

Добави към моето меню

През зимата, особено по празници като Бъдни вечер и Коледа – дни в които традиционно се събира семейството, се подготвяме и с повече храна за трапезата. Готви се повече, повече стаи се отопляват,
затива идеи за икомомии не е зле да се имат в предвид. (особено когато се говори и за повишаване на цената на електроенергията)
От Комисията за защита на потребителите ни предлагат как да приготвим ястията с по-нисък разход на електроенергия. Това са практични, лесни за следване съвети, които може да превърнем в навици.

cooking woman pix 1

Съвети как да се топлим и готвим през празниците с по-малък разход на енергия

– Извадете храната от фризера предната вечер и я оставете да се размрази в хладилника – така му помагате да консумира по-малко енергия.

– В случай че трябва да варите вода, използвайте точно толкова, колкото ви е нужно. Ако е необходимо по-малко количество, електрическият чайник или кана е по-добрият избор, тъй като на него му трябва по-малко ток в сравнение с котлоните.

– Когато готвите на котлон, използвайте този, който най-точно съвпада с диаметъра на тенджерата или тигана. При готвене на по-малки количества, ползвайте малки готварски уреди като електрически тиган, например. Те се нуждаят от до 3 пъти по-малко енергия. В тенджера под налягане храната се приготвя около 3 пъти по-бързо.

– Ако можете, старайте се да готвите най-вече с поставен капак – по-бързо и ефективно е! Поставянето на капак и използването в максимална степен на тенджери под налягане позволява икономия на електроенергия до 20 на сто, отчитат експертите.

При готвене на фурна, спестете енергия и от подгряването й. Храната, чието приготвяне отнема повече от час, може да бъде сложена в студена фурна (глинени съдове и керамика се слагат в студена фурна).
– Докато готвите, старайте се да не отваряте фурната прекалено често – всеки път тя ще губи от 50 до 100°С от температурата си.
– За всички ястия, изискващи готвене повече от 45 минути, можете да изключите фурната 10 минути преди оставащото време. Тя ще задържи температурата си, стига да не я отваряте. Така ще спестите до 20 на сто от сумата, която се заплаща за електроенергията, използвана за нейната работа.
– И още нещо – можете да намалите фурната с 20°C, когато приготвяте ястия в керамични или стъклени съдове. Тези материали задържат по-добре топлината, затова с тях е нужна по-малко енергия.

Освен това, за дните, в които по-продължително ще бъдем у дома, осигурете по-ефективно топлина на жилището.
Дръпнете завесите рано сутрин, за да влиза повече слънце.
– Затворете всички прозорци, врати и дръпнете обратно пердето, когато искате да запазите топлината вътре, съветват специалисти.

– Когато ползвате отоплителен уред, неговият размер трябва да съответства с размера на помещението.

– Ако затворите вратите към хладните стаи като кухни, бани и перални помещения, можете да намалите със 75% загубата на топлина в дома си.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории