Как да избираме риба
Добави към моето меню
Как да избираме риба
Когато купуваме риба трябва да гледаме внимателно и да избираме старателно
Няма нищо по-вкусно от прясна риба. Няма нищо по-отвратително от развалена риба. Тези две състояния може да ги делят само няколко часа. Това ще ви кажат хората, които живеят край морето, както и опитните рибари.
Затова е важно как ще изберем рибата – това е необходимо условие за да приготвим вкусно ястие с риба.
снимката е от блога http://savvysuggestions.blogspot.com и е публикация – препоръка на рибен магазин.
за съжаление в Бг избора на риба е много ограничен и труден
В магазините можем да избираме между замразена риба, прясна риба, която задължително трябва да е сложена върху лед и жива риба, която я улавят пред нас от аквариума (и е малко по-скъпа)
Замразената риба има своите недостатъци. Вярно е, че се съхранява по-лесно, но и не знаем къде и колко дълго е била съхранявана. Освен това рибата губи голяма част от вкусовите си качества и полезни свойства. Самата риба става кашкава, при приготвянето на ястието може да се обезформи, поела е и много вода и намаляват полезните омега-3 мастни киселини
Да се познае дали една риба е прясна и правилно съхранявана е много важно, защото от това зависи какво ястие ще сготвим
• Рибата задължително трябва да е поставена върху лед, за да се поддържа необходимата температура между -1 °С до +3 градуса без самата риба да замръзва.
• Когато избирайте риба гледайте люспите й да са светли, хрилете – яркочервени, а очите – ясни и изпъкнали
• Месото да е твърдо на пипане и да не мирише остро и неприятно. Люспите и костите да се отделят трудно
• Старата риба е с потъмнели люспи, които падат лесно, тъмнокафяви, дори зеленикави хриле и мътни хлътнали очи. Коремът е подут и при разрязване мирише неприятно
Рибата вече е купена и готова за приготвяне на избраната рецепта. Как да я приготвим?
– Пържена
– Панирана
– Печена
– Варена
Всеки вариант има своите характерни моменти и тънкости
Пържена риба
Панирана риба
Риба печена на скара или във фурна
Варена риба