Последни Рецепти
Последни Статии

Как да използваме останалата храна от празничната трапеза?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

След празник остава храна. Вярна на максимата по-добре да остане, отколкото да не стане домакинята се старае да осигури на празничната трапеза изобилие – като количество, а понякога и като качество на продуктите и приготвените ястия. Въпросът е какво да се прави с това, което остане. Никога не е било добре да се хвърля храна. Затова след като приключи празничното хранене домакинята и нейните помощници е добре да почистят и да се направи преглед на останалата храна. Вярно е, че някои от нас са свикнали, че от едно ядене не се яде втори път или да не се хранят с претоплено ястие, то при добро желание и организация може да се направи така, че да се изяде останалата храна, като се съхрани правилно, в срок и се поднесе добре.

utre e

Колко време да използваме останалата храна от празничната трапеза?

Австралийска експертка пише колко време е безопасно да използваме останалата от коледната трапеза храна, както и кои продукти са най-рисковани за консумация, след като престоят, съобщи в. “Дейли мейл”, предаде БТА.

Алойса Хориган дели храните на такива
– с висок риск – млечни продукти, яйца, месо и морски дарове
– с нисък риск – плодове и зеленчуци

refrigerator pix 3

Това са пет групи храни, които най-вероятно ще останат в хладилника Ви, след вечерята на празника и колко време е безопасно да ги използвате.

Шунка, колбаси
Премахнете обвивката на шунката и да я покрийте с чиста платнена салфетка, за да не изсъхва. Добре е да се спазват указанията на опаковката. Въпреки че е високорисков хранителен продукт, шунката е трайна, защото е добре осолена. Ако нямате намерение да я консумирате скоро, по-добре я замразете.

Печено свинско месо
Хубаво е то да бъде съхранявано в хладилника най-късно до 48 часа, като трябва да се уверите, че температурата вътре е пет градуса Целзий или по-ниска. Ако искате да замразите ястие със свинско, най-добре го направете веднага, а не няколко дни, след като сте го оставили в хладилника. (проверена техника на българската домакиня е сготвено ястие да се сипе в затоплен стъклен буркан, след което веднага да се затвори буркана, а след като изстине да се съхранява в хладилника до няколко дни)

Пилешко месо
Постъпете като със свинското. Веднъж замразеното месо, трябва да бъде оставено да се размрази в хладилник. (случвало ми се е да остане месо от печено пиле – почистено от кожа и кости в пакет се съхранява във фризера. размразява се в хладилник за няколко часа, приготвям с него ястие като запеканка с карфиол и пиле или добавям към омлет със зеленчуци)

Пресни и сготвени морски дарове
Това са най-нетрайните хранителни продукти. Ако морските дарове са сурови, може да престоят в хладилника един ден, а ако са преминали през термична обработка – не повече от 48 часа. Когато размразявате морски дарове, ги облейте с хладка вода и не ги използвайте, ако са изминали 24 часа, след този процес.

Печени зеленчуци
Те не излагат човек на хранително натравяне, колкото останалите продукти в списъка. Ако ги покриете и съхраните в хладилника, може да ги консумирате до три дни”

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории