Как да мием плодовете, за да премахнем химикалите
Добави към моето меню
Американски учени установиха, че химикалите от плодовете се премахват най-добре със сода за хляб, съобщи Лента.
Как да мием плодовете, за да премахнем химикалите
Със серия от експерименти с ябълки учените, ръководени от Лили Хе, доказаха, че фунгицидът тиабендазол и пестицидът фосмет се изчистват най-добре с еднопроцентов разтвор на сода за хляб и вода.
Накисването на плодовете в него от 12 до 15 минути премахва 80 процента от тиабендазола и 96 процента от фосмета. Разликата в процентите се дължи на дълбочината на проникване на химикалите в кората.
Задължително измивайте добре зеленчуците и плодовете, преди да ги сложите на масата.
Миенето на ябълките само с вода или с разредена белина е много по-малко ефикасно.
Изтриването на ябълките с плат отстранява само праха от тях, но не и химикалите.
Специалистите в областта на храненето изброяват няколко храни, които е препоръчително да консумираме, без преди това да ги белим, а да измием старателно.