Последни Рецепти
Последни Статии

Да се справим с есенната умора

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Как да се справим с есенната умора

Есента настъпва, има и циганско лято, има и дни сиви, облачни и мъгливи, студени и с малко светлина. Това действа потискащо и намалява енергията на организма. Метаболизмът се забавя, умората настъпва по-лесно, трудоспособността намалява, настроението е някак подтиснато… Как да поддържаме форма и добро настроение за да посрещнем предизвикателствата на новия ден. Няколко полезни съвета

hrizantemi zhyltii

Започнете деня със закуска, пълнозърнеста, богата на протеини – те преобразуват по-бавно глюкозата и затова поддържат добро енергийно ниво по-дълго време. Може да бъде купичка овесени ядки с плодове, варени яйца или омлет със зеленчуци и сирена.
Сутрешна гимнастика – 10 мин са достатъчни, може да са упражнения за дишане, слънчеви упражнения, йога, препоръчвам серията на Sara Ivanhoe, Yoga for Dummies, може да ги намерите онлайн и на английски или на руски. Ако не можете да се организирате или няма време ходете пеша. Кратката разходка е също толкова полезна. Обедната почивка е време, което може да използвате за движение също. Няколко упражнения, дори докато сме пред компютъра, също раздвижват тялото.
Намалете кафето. Една до три чаши кафе на ден са достатъчни. Изследвания сочат, че в такава умерена доза подобрява когнитивните функции, особено с напредване на възрастта. Други наблюдения показват, че при хората, които редовно употребяват средноголеми количества кофеин, е налице намален риск от деменция и болест на Алцхаймер.
Пийте повече течности, за възстановяване на водния баланс е достатъчна вода, но ако предпочитате сок, най-добре е той да е прясно изцеден и без добавена захар или билков чай.
Не пренебрегвайте съня! Човек се нуждае средно от поне 7-9 часа сън. Ако дори една нощ не спите толкова, опитайте на следващия ден да подремнете за 10-20 минути. Медитация или автогенна тренировка помагат за прочистване на съзнанието и освежава. Правилно прилаган, този метод буквално рестартира мозъка.
По-малко стрес. Добрата новина е, че най-достъпното и ефектно средство да се справим е дишането. Всичко, което е нужно, е да се фокусираме върху него и да следваме нормалния му ритъм. Не подценявайте дишането. Занимавала съм се с тай чи, айкидо, йога – това, което изглежда най-лесно се оказва най-трудното – да се научим да дишаме. В планината и при занимания със спорт дишането също се оказва много важно. Още по-лесно се получава с усмивка – тя отпуска лицевите мускули и допълнително освобождава напрежението.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории