Последни Рецепти
Последни Статии

Хепатит С

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Хепатит С
Над 180 милиона души в света са носители на хепатит С, твърдят специалисти. Около 10 хиляди годишно умират от болестта. В България болните са около 110 хиляди.
Според специалистите хепатит C е една от най-опасните пандемии, дори преди СПИН. Пътят на предаване е предимно кръвен, в 15% от случаите – полов. 80% от носителите на вируса развиват хронично заболяване. В 1/5 от случаите се стига до чернодробна недостатъчност и цироза. В България близо 800 от носителите на болестта годишно развиват рак на черния дроб.
Всяка трета минута петима души в света умират от чернодробно заболяване, свързано с хепатит С.
Заразяването с хепатит C става основно по кръвен път чрез венозна употреба на наркотици, чрез нестерилно медицинско оборудване и кръвопреливане. Трябва да се спазват правилата за стерилност при работа с кръвни продукти, посещение при зъболекар, правене на татуировки, поставяне на пиърсинг, маникюр и акупунктура.

hepatit c

Хранене при хепатит и заболяване на черния дроб

Хепатит C е инфекция, която засяга черния дроб. Причинител на заболяването е вирусът на хепатит С (HCV). Често протича без симптоми, но хроничната инфекция може да доведе до образуване на ръбцова тъкан (нефункционална тъкан, наподобяваща белег) по повърхността на черния дроб, а след години и до цироза.
В някои от случаите хората с цироза развиват също и чернодробна недостатъчност, рак на черния дроб или разширени вени в хранопровода или стомаха, което може да доведе до кървене или дори до смърт.

Какви са симптомите?
Първоначално може да липсват симптоми на нарушено физическо здраве. По-късно нарушената функция на черния дроб може да се прояви с:
• отпадналост, болки по мускулите и ставите
• леко повишена телесна температура
• загуба на апетит, гадене и евентуално повръщане
• тежест и болка в дясното подребрие
• потъмняване на урината
• изсветляване на изпражненията
• жълтеница
Голяма част от случаите на остър хепатит С протичат леко до умерено и предимно без жълтеница.
При жълтеничните форми след около 1 месец от изброените по-горе симптоми се появява жълто оцветяване на бялото на очите и на кожата, което трае 12 – 15 дни и след това постепенно изчезва. Състоянието на болните се подобрява с появата и постепенното изчезване на жълтеницата.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории