Последни Рецепти
Последни Статии

Как се хранят българските ученици

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Изследване под егидата на СЗО:
Българските ученици консумират твърде много сладки храни и алкохол

Българските ученици, които са на възраст между 11 и 15 години, консумират прекалено много сладки храни, безалкохолни напитки и алкохол. Това сочи международно изследване, проведено в сътрудничество със Световната здравна организация, в 43 държави от Европа, Съединените щати и Канада, резултатите са публикувани на 31 януари 2017 г.

uchenici golemi

Почти половината от децата в училище похапват предимно сладки неща. По-малко ядат зеленчуци и плодове, а други включват и газираните напитки в менюто си.
Оказва се, че всяко четвърто момче и всяко осмо момиче са с наднормерно тегло. А колкото повече растат децата, толкова по – рядко ядат плодове и зеленчуци.
Колкото по-големи стават децата, толкова по-малко спортуват, показва изследването.

Любпитното е, че всъщност момичетата пушат повече, отколкото младежите. 1/3 от момичетата пушат. Може да видите това като минете край някое училище по време на междучасие. 3 от 10 момичета посягат към цигарите, докато при момчетата процентът е 20 на сто.
Освен към тютюна, българският ученик често посяга и към алкохола. 9 на сто от шестокласничките и двойно повече момчета на тяхната възраст посягат към бутилката с бира поне веднъж в седмицата.
Когато влязат в гимназията, процентът на учениците, пиещи алкохол, се увеличава.
А след цигарите и алкохола, идва и сексът. Едва 15-годишни, българчетата признават, че са имали сексуални контакти – 40% от момчетата и 2 от 10 момичета. А една трета от учениците споделят, че това се е случило на 13 години или дори по-рано.

Учениците в България са сред първите по индикатор “училищен тормоз”.

children eating pix 1
Как да научим детето да се храни здравословно

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории