Последни Рецепти
Последни Статии

Какаото подобрява паметта

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Какаото подобрява паметта
Какаото и горещия шоколад са любими напитки, не само през студените дни. В Париж това, което ще ви предложат е точно горещ шоколад. Оказва се, чаша топло какао е полезна и за нашата памет.
Ако искате да подобрите състоянието на работещата памет пийте какао всеки ден.
Доктор Дейвид Кемфилд от Центъра по Психофармакология на човека към университета Суинберн (Swinburne University of Technology, Австралия) провежда изследване на основа на което потвърждава, че
какаото съдържа полезни за човека флавоноиди.

kakao

Тест на паметта на участниците още веднъж доказва, че благодарение на флавоноидите се подобрява работната памет – тази памет в която се съхранява информацията и я прави достъпна за последваща обработка.
Този тип памет с напредване на възрастта се влошава. В изследването са участвали 63 човека, на възраст от 40 до 65 години. В продължение на 30 дни те са пиели какао.
Преди началото и след края на този месец те минали през ред тестове, както и сканиране на мозъка. Пред участниците на монитор се показвали няколко точки. След 3 секунди картината изчезвала. В този времеви интервал е било интересно къде се съхранява картината за изобразените точки.
По време на експеримента доброволците били разделени в три групи. Едната пиела какао със съдържание на 500 мг флавоноиди, втората – 250 мг, а третата – с 0 мг, т.е. плацебо. В трите групи били наблюдавани явни отличия в активността на клетките на главния мозък.
В групата, които пиели какао с флавоноиди най-активни били фронталната и теменната задна част на мозъка, която се активирала в момента на изпълнение на задачата със запомняне на точките.
Специалистите предполагат, че това е свидетелство за следното – указаните области на мозъка най-ефективно се занимават с обработка на заданието благодарение на веществата, които се съдържат в какаото. Те предполагат, че тези съединения на дават на мозъка да се уморява.

Какаото предпазва от диабет и наднормено тегло

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории