Последни Рецепти
Последни Статии

Чаша горещо какао

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Обичате ли горещо какао? Чаша горещ шоколад е напитка, която създава добро настроение в някой сив дъждовен ден. Ето още една неочаквана полза от ароматната напитка.
Какаото предпазва от диабет и наднормено тегло

какао

Това е извода от изследване на екипа на Джошуа Ламбърт от университета в Пенсилвания.
По време на проведените експерименти са били захранвани опитни мишки с богата на мазнини храна, като едновременно им били давани известни количества какао на прах – еквивалент на 10 с.л. или 4-5 чаши топло какао, ако се консумират от човек. Този хранителен режим продължил 10 седмици.
В същото време друга група мишки, са били хранени със същите количества мазна храна, но без добавка на какао. Те показали много по-висок процент на възпаления, свързани със затлъстяванет и диабет.
“Това, което ни изненада, бе размерът на този ефект”, коментира Ламбърт. “Не бяха наблюдавани изменения в теглото, но с почуда открихме драстично намаляване на възпаленията и на чернодробното затлъстяване (стеатоза)”,
Ламбърт и екипът му установили по много индикации, че възпаленията, водещи до диабет, били много по-редки при захранваните с какао мишки, отколкото при останалите. Те се доближавали по характеристиките си до опитна група гризачи, които били захранвани с храна с ниско съдържание на мазнини.

Добавката на какао понижила нивата на триглицеридите в черния дроб на опитните животни до 32%. Високите нива на триглицеридите са ясен индикатор за чернодробно затлъстяване и са свързани с възпаления и диабет.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории