Ръжен хляб със закваска
Добави към моето меню
Руски Ръжен хляб със закваска
Приготвянето на домашен хляб си е традиция. Но по принцип всички рецепти са с мая или за содени питки. Има още едно предизвикателство –това домашен ръжен хляб с квас, в този има и мая. И със сигурност ще се получи. Докато хляб само с квас продължавам да опитвам за да го направя още по-добре
Закваска
1 филия ръжен хляб
400 мл вода
400 гр ръжено брашно
тесто
1 с.л. мед
1 ч.л. сол
200 г ръжено брашно
300 г брашно тип Типово или пълнозърнесто
1 пакетче мая
Приготвяне:
Първи ден
• Филийката хляб се натрошава и се поставя е голяма купа. Долива се вода, брашно и всичко се омесва
• Покрива се купата и се оставя да втасва 12-24 часа.
Втори ден
• В купата се добавя останалото брашно, солта, шупналата мая, захар и се замесва тесто. Замесва се еластично тесто, при необходимост може да се добави още брашно. Покрива се с мека кърпа и се оставя да втаса 1-2 часа.
• Оформя се хлябъ или на питки. Може да се набоде с вилица или да се направят разрези с нож. Оставя се около 30 мин
• Пече се на средна фурна на 190 градуса до готовност
• Набожда се на няколко места с вилица и се оставя отново да си почине още 30 минути.
Това е основна рецепта. Може да се добавят слънчогледови семки, тиквени, овесени ядки, орехи, подправки
Когато се приготвя хляб от брашно различно от бяло, тестото изглежда по-друг начин, по-лепкаво е и не така въздушно. Получава се плътен хляб.