Последни Рецепти
Последни Статии

Неща, които никога не бива да изхвърляте в канала

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Хората имат навика да изхвърлят някакви неща в мивката или в тоалетната, без много-много да се замислят за последствията. Знаете ли обаче, че някои от тях могат да ви задръстят тръбопровода?

Сега си спомнете как вашата баба внимателн почистваше чиниите след хранене преди да ги измие (най-често обирането става с парче хляб и това е храна за кучето или за прасето). И го прави, защото ако се запуши мивката ще трябва тя да я почиства. Признавам, че съм порастнала с този навик. А днес се оказва, че следвам и принципите на разделното хранене, това че живея в къща с градина ми позволява да изхвърлям само опаковки от пластмаса или стъкло, както и батерии и още няколко подобни неща.

Горещо ви препоръчваме да се запознаете с фактите по-долу.
11 неща, които никога не бива да изхвърляте в канала

tap pix

– Ориз и паста
Пастата и оризът имат способността да абсорбират вода и многократно да увеличават обема си. Поради това вероятността да заседнат и да ви запушат канала е огромна.

– Черупки от яйца
Хората смятат, че ако натрошат черупките, всичко ще е наред и няма да заседнат в канала, но това не е съвсем вярно. Малките парчета черупки могат да заседнат една в друга поради назъбените си краища и така да се превърнат в една голяма черупка, която да задръсти канала ви.

– Брашно
Само си представете консистенцията на смес от брашно и вода. Точно така – тежко, лепкаво нещо, което има всички качества да доведе до забележително задръстване на канала.

– Лекарства
Някои хора живеят с погрешната представа, че лекарствата се разграждат лесно във вода, и съвсем спокойно ги изхвърлят в мивката или в тоалетната. Истината е, че те замърсяват водата с химикали и попадат в почвата. Водните филтри могат да се справят с повечето микроорганизми, но няма филтър, който да пречисти съставките на разложена лекарство във вода. Също като батериите, лекарства се изхвърлят само на определени за това места.

– Косми
Космите са най-честите причинители на запушените канали в банята. Особено ако имате дълга коса. Когато попаднат в канала, космите се натрупват и стават на топка, която няма как да се абсорбира.
Важен навик е да почиствате всички косми, които са паднали от вас (а ако сте домакиня и които са останали) – те могат много лесно да запушат и мивката и канала в банята.
Хвърляйте космите в боклука и решете косата си, преди да си вземете душ.

– Етикети на плодове и буркани
Колкото и малки да ви се струват, никога на ги хвърляйте в мивката, защото по тях има лепило, което със сигурност ще доведе до запушване на канала. Освен това самите етикети са направени от материал, който се разгражда изключително бавно.

– Строителни отпадъци
Независимо от големината им, никога, ама никога не ги изхвърляйте в канала. И най-малкото парче от тухла например може да доведе до сериозни проблеми с канализацията ви.

– Презервативи
Може да ви се струват безобидни, но не забравяйте, че съдържат латекс, който никога не се разгражда. Да не говорим за разтегателните им способности, вследствие на които съвсем лесно биха могли да се заклещят в тръбопровода. Освен това презервативите могат да поемат в себе си въздух или вода, което от своя страна да ги превърне във виновник за едно солидно запушване на канализацията.

– Дамски санитарни принадлежности
Дами, неслучайно във всяка тоалетна по заведенията ще прочетете предупреждение да използвате кошчето за санитарните принадлежности. Логично е, че тези неща са направени така, че да абсорбират влага. Е, няма нужда да навлизаме в подробности какво ще се случи при досега на един тампон например с водата по тръбопровода.

– Фасове
Проблемът с фасовете е, че абсорбират вода и увеличават размера си. А най-лошото е, че никога не се разграждат. Да не говорим, че съдържат различни вредни химикали (като никотин), които могат да замърсят сериозно питейната вода.

– Утайка от кафе
Тя се натрупва в тръбите и причинява запушване. Водопроводчиците казват, че това е сред най-честите причини за проблеми с каналите. Вместо това я изхвърлете в кошчето за боклук.

tap pix 1
Проверен начин за отпушване на канал:
Без химия, като се използват закони а физиката. Необходима ви е дълга и тънка тръба (колко по-дълга и по-тънка по-добре), парцал и вода.
Поставяте тръбата в отвора, който искате да отпушите, слагате парцала така че да не може да излиза водата и започвате да наливате вода.
Резултат – работи.

Източник: Brightside

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории