Последни Рецепти
Последни Статии

Зелето предпазва от рак на дебелото черво

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Храни, които борят рака
Учените са изследвали химично вещество, наречено индол-3-карбинол, което се получава при дъвченето на някои зеленчуци, като бяло зеле, броколи.карфиол и къдравото зеле – могат да намалят значително риска от рак на дебелото черво. Най-добре е да са пресни или съвсем леко обработени топлинно.

В храносмилателния тракт се отделя съединението индол-3-карбинол при консумация на различни представители на зеленчуци от род Зелеви – бяло зеле, кейл, броколи, карфиол, както и на алабаш, ряпа и др.

Индол-3 Карбинол (Indole-3 Carbinol) е природен фитохимикал, който се съдържа в зеленчуци като зелето и броколите. Включването в храненето на такива храни или добавки, които го съдържат води до силна антиоксидантна подкрепа, намалявае на вредите върху клетките, причинени от свободните радикали, също така оказва положително въздействие върху процесите на детоксикация на черния дроб, както и нормалното клетъчно възпроизвеждане.

zele pix 2
До какво води хранене без достатъчно растителни фибри? Дори и без наличие на генетична предразположеност хранене без зеленчуци се оказва рисков фактор за развитието на рак на дебелото черво

Екип от института „Франсис Крик” откри, че противоракови химикали се произвеждат в човешкото тяло при разграждането на тези храни.
Подобно на кожата, повърхността на червата непрекъснато се възстановява. Този процес отнема четири до пет дни. Но това постоянно обновяване трябва да бъде строго контролирано, в противен случай може да доведе до рак.

Химикалът се модифицира от стомашната киселина, продължавайки пътуването си през храносмилателната система. В долната част на червата той влияе върху поведението на стволовите клетки, които регенерират чревната обвивка и на имунните клетки, контролиращи възпаленията.

Киселото зеле ни предпазва от рак
zele salata pix

Още една причина салата от прясно нарязано зеле с добавка на моркови, ябълка и подправено с малко зехтин, ябълков оцет да присъства в менюто ни всеки ден, когато има зеле (от лятото до късна есен), освен вкусно, диетично и богато на много фибри, ни предпазва и от рак. Киселото зеле също е много вкусно и полезно, богато на витамини и пробиотици.

Изследването сочи, че диета с храни с високо съдържание на индол-3-карбинол, защитава от рак дори и тези, чиито гени носят много висок риск от заболяване и дори може да забави развитието на тумора.

Източник: Изследователи от института „Francis Crick“, в Лондон откриват че продължителното подлагане на мишки с диета, която включва продукти, богати на съединението индол-3-карбинол оказва превантивен ефект спрямо възпалителните заболявания на чревната лигавицата и паралелно с това има положителен ефект за предпазване от рак на дебелото черво.
Съобщението е публикувано в медицинския журнал „Immunity“.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории