Какво месо предпочита българинът
Добави към моето меню
Какво месо предпочита да яде българинът
В магазините у нас може да се намерят различни разфасовки свинско месо, пилешко, патешко и пуешко месо, заешко, телешко също се предлага, но цената е по-висока, по празници се предлага и агнешко месо. И сравнително голямо разнообразие от обработено месо и колбаси.
Цената на месото е съпоставима с тази на сирене и кашкавал.
Месото е както родно производство, така и от Испания, Полша, Франция, както и на страни извън ЕС.
Най-търсеното от домакинствата у нас месо е било бялото (птиче), следвано от каймата и свинското. Драстично е намаляла консумацията на говеждо месо, което е и сред скъпите меса в пазара на България, сочат данни на европейската статистическа служба „Евростат” за производството и потреблението на месо в Евросъюза през 2015 г.
Като цяло консумацията на месо у нас през 2015 г. е била около 32-35 кг на лице от домакинството, като очакванията са през 2020 г. консумацията на месо да надхвърли 40 кг на лице от домакинството.
Очаква се също общото производство на месо у нас през 2020 г. да се увеличи до 300-350 хиляди тона.
България е със сравнително скромен дял в производството и пазара на червено и бяло месо в страните на ЕС.
През 2015 г. в страната ни е имало около 600 хиляди глави едър рогат добитък /млечни крави, крави за месо и телета/, около 600 хиляди броя свине, около 1,3 млн. броя овце и около 65 млн. броя птици, отчита Евростат.
За същия период у нас са били произведени над 102 хиляди тона птиче /бяло/ месо, около 90 хиляди тона свинско и друго червено месо, както и около 5 хиляди тона говеждо месо.
Средните продажни цени на едро на различните видове месо у нас през 2015 г. са били както следва: телешко месо – 130 евро за 100 кг живо тегло, свинско месо – 99 евро/100 кг, овче месо – 147 евро /100 кг и пилешко месо – 103 евро/100 кг, сочат данните на Евростат.