Последни Рецепти
Последни Статии

Какво се случва с тялото когато спрете цигарите

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Да се пуши вече не е модерно. Това е скъп навик, при който парите буквално изгарят между пръстите ни и остава една неприятна миризма, която пушачът може и да не усеща, но не е така за околните. Не е здравословно да се пуши. Експертите са показали много пъти, че пушенето има отрицателно въздействие върху организма.
За много хора спирането на цигарите е сериозно психологическо предизвикателство или просто им липсва мотивацията да променят навиците си.
Експертите от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) са публикували данни, които показват промените, които настъпват с когато човек се откаже от вредния навик.
Невероятно, но само 20 минути след като изгасите последната цигара, започва редица от промени, които ще продължат с години.

cigari-the-end
Какво се случва с тялото когато спрете цигарите?

20 минути Функциите на сърцето се връщат към нормалното. Капилярите и съдовата мрежа се завръщат към по-здравословно състояние.
12 часа Нивото на въглероден оксид в кръвта пада, докато нивото на кислород се увеличава. Съставът на кръвта се връща към нормалното.
От две седмици до три месеца Рискът от инфаркт намалява. Симптомите на пристрастяване отшумяват. Кръвообращението в периферните съдове се засилва. Белодробната тъкан се възстановява и функцията на белите дробове значително се подобрява.
От един до девет месеца Кашлицата и хриповете, причинени от пушенето, се изчистват, макар и не незабавно – дробовете изискват много време да се освободят от вредните субстанции, които са се натрупали в тях.
Една година Нуждата от тютюн изчезва. Кожата придобива здравословен цвят и еластичността се подобрява. Рискът от исхемична болест на сърцето намалчва с 50%.
5 години Кръвообращението се възстановява напълно. Рискът от сърдечен удар се връща до нивото, което е при непушачите. Нервната и имунната система функционират няколко пъти по-добре.
10 години Рискът от рак на белите дробове е два пъти по-малък от този на пушачите. Рискът от рак на устната кухина, на гърлото, хранопровода, бъбреците и панкреаса намалява.
15 години Рискът от исхемична болест на сърцето и рискът от рак са точно същите, каквито и при непушачите.
Всяка година в третия четвъртък на ноември в много страни по света се отбелязва Международен ден за отказ от цигарите (No Smoking Day)

Източник:href=”http://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/sgr/2004/posters/20mins/index.htm”>Within 20 Minutes of Quitting

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории