Последни Рецепти
Последни Статии

Какво сирене ядем, всъщност?

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Ядем по 1000 тона палмово масло на месец, показват последните данни на икономистите. Колко сирене-менте достига от мандрите до търговската мрежа и накъде ще тръгнат цените на млечните продукти?

Само през 2017 г. сме изяли близо 12 000 тона палмово масло, вложено в производството на сирене, кашкавал и други млечни продукти.

Ще ядем скъпо сирене и кашкавал!?
и некачествено

sirene magazin

Въпреки че все по-често срещаме имитиращи продукти на щанда, прогнозите са цените на млечните продукти да вървят нагоре през 2018 г. Най-голямо ще е увеличението при пресните и киселите млека – с до 11% в сравнение с периода 2013 – 2017 г. Поскъпване ще има и при сирената и кашкавала.

Какво има в сиренето?
БАБХ е открила за година 3 вида сирене и 2 вида кашкавал, които съдържат немлечни мазнини

Проверките на Агенцията по храните също откриват измами. От взети 169 проби от различни млечни продукти, немлечни мазнини са открити в три проби сирене и две проби кашкавал. Според експертите около 20-25% от сирената и кашкавалите на щанда с млечни продукти съдържат хидрогениращи мазнини, без да са обявени.

За производството на килограм качествено сирене са нужни поне 6-7 литра мляко. За тон качествено сирене са нужни от 60 до 80 мл мая. Често обаче преработватели заменяли естествените продукти с изкуствени.

Като заместители най-често се използвали нишесте, вода и различни видове ензими.

Измами има дори при продуктите, произведени по БДС. Така до трапезата ни всеки ден достигат тонове млечни продукти с вложени палмово масло и сухо мляко.

Очакванията са през тази година да изядем 10% повече кисели млека – средно по 22 кг за всеки от нас. А консумацията на бяло саламурено сирене да спадне – от 5-6 на 4 кг на човек.

Агенцията по храните откри сирене и кашкавал без мляко

Източник: nova.bg

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории