Последни Рецепти
Последни Статии

Какво има в сиренето?

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Производители на сирене и кашкавал продължават да предлагат на пазара продукти-менте, констатират проверки на Агенцията по храните.
През 2017 г. инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са извършили общо 169 проверки на млечни продукти в търговската мрежа.

През 2016 г. влезе в сила наредба думата „млечен” да се използва за имитиращи продукти

Какво има в сиренето?
БАБХ е открила за година 3 вида сирене и 2 вида кашкавал, които съдържат немлечни мазнини
Съгласно наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, в тях не могат да се съдържат немлечни мазнини, а ако производителите са вложили такива мазнини, то това са имитиращи продукти и нямат право да носят името “сирене” и “кашкавал”, защото така подвеждат потребителя.

През май 2016 г.: Асоциация “Активни потребители” установи нерегламентирано влагане на растителни мазнини в 6 от 36 изследвани марки краве сирене

sirene magazin

Проверките на БАБХ са по инициативата на дирекция “Контрол на храните” към БАБХ за внезапни проверки в търговската мрежа. Проверките се правят на произволен тип – инспекторите взимат проби от сирене, масло, кисело, прясно мляко и други млечни продукти, които след това изследват.
По предварително споразумение всяка седмица на ротационен принцип представител на една от организациите определя различни търговски обекти, откъдето всеки член на комисията взима по два вида млечни продукти от различни производители за лабораторно изпитване. Целта е да се установи дали се спазват изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти и дали в тях не са вложени немлечни мазнини.
Тези проби през 2017 г. са общо 169 на брой. Взети са 98 проби от сирене, 46 проби от кашкавал, 17 проби от масло и 8 проби от кисело мляко.
В хода на лабораторното изследване на продуктите агенцията установява, че в 5 проби има наличие на немлечни мазнини. Немлечни мазнини са намерени в 3 проби, взети от сирене, и в 2 проби на кашкавал.
Предприети са мерки за изтегляне от пазара на тези храни и преетикетирането им като имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.
На нарушителите са съставени и връчени актове за административно нарушение. Санкциите за фирмите-нарушители са до 2000 лв. при първо нарушение и до 4000 – при второ.
От БАБХ посочват, че проверките ще продължат и през 2018 г.
За съжаление кои са марките сирене и кашкавал, които съдържат немлечни мазнини – не се казва в становището на БАБХ. Остава да разчитаме на метода проба-грешка и да се доверяваме на собствения си вкус.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории