Последни Рецепти
Последни Статии

Какво става с цената на яйцата?

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Яйцата поскъпнаха заради аферата с фипронила преди Коледа и Нова година.

Потребителите са особено чувствителни при покачване на цените на основните хранителни продукти, особено в навечерието на празниците.
Проблем е когато пазаруваш да не знаеш с какво качество са продуктите или защо е такава цената, защо се е вдигнала? Според препоръките за здравословно хранене е добре, ако включваме по две яйца на ден в храненето си. Това ги превръща в основен продукт към цената и качеството на който сме чувствителни.

egg st

Причината за почкачването на цената на яйцата, според производителите, е скандалът със замърсените с фипронил яйца у нас и в Западна Европа. На места в страната цената на едно яйце надхвърля 40 стотинки, а в различните краища на България увеличението е до 10 стотинки.

Какво е Фипронил?
Яйца заразени с фипронил

Скандалът със замърсените яйца с фипронил в Западна Европа, който не подмина и България, донесе по-високите цени на продукта на Стария континент, казват производители за Дарик. Замърсени с опасното вещество яйца имаше първо в Холандия и Белгия, а само за няколко седмици, в разгара на месец август, и у нас бяха намерени първо пратки от чужбина, а след това и замърсени български ферми. Затворените птицеферми обаче не могат да задоволят нуждите на пазара, търсенето се увеличава, а с него и цената на яйцата.
Въпреки това от Съюза на птицевъдите обясниха, че няма да има по-голям ръст на цената и пазарът ще се успокои:
„Доста голяма част от нашите производители се ориентират към експорт и това е, защото в момента интересът от преработвателите в ЕС е доста голям и се предлагат високи цени. И предизвестието тук за покачване на цената е доста дълго. Цената не е с много големи изменения. В различните вериги има различни цени, но веригите, които нямат дългосрочни договори, не успяват да се конкурират адекватно в момента. Веригите с по-дългосрочни отношения и договори успяват да задържат пазара в разумни граници. Това нещо не може да е дълготрайно. Вероятно съвсем скоро на пазара ще се върне необходимото спокойствие“, допълни производителят и член на Управителния съвет на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов.
Потребителите са особено чувствителни при покачване на цените на основните хранителни продукти, особено в навечерието на празниците.

Изтоник: дискусия по Дарик

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории