Последни Рецепти
Последни Статии

Любопитни факти за пунша

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Ако сте се разхождали на коледен базар в Будапеща – там се предлагат две напитки основно – греяно вино и ябълков пунш. И ако греяното вино вече присъства и у нас – то пуншът остава някак в страни. Пуншът е приятна напитка, коят сгрява, когато навън температурите са минусови.

punch
Ябълков пунш с портокали

Рецепта за коледен ябълков пунш
Продукт:
10 свежи ябълки
1 портокал
2 пръчици канела
2 щипки индийско орехче
1 ч. л. карамфил (2-3 карамфилчета)
3.5 л вода

Начин на приготвяне:
Измийте ябълките и ги нарежете на едри парчета. Сложете ги в голяма тенджера
Нарежете портокала на кубчета, които добавете към тенджерата
Добавете подправките
Налейте водата и заедно с ябълките и подправките ги оставете на котлона на бавен огън за около 8 часа. Ако направите това преди лягане, на сутринта домът ви ще ухае божествено.
Преди да сервирате, извадете ябълките и отцедете течността с тензух или фина цедка.

Затова дълго за 8 часа, ако имате печка на дърва слагате съда да се топли, но ако нямате възмоцбост да оставите съда леко да къкри, то след като заври може да завиете с топла кърпа съда и да го оставите така. Това много мапомня за ошаф – компота от сушени плодове, които са правели напите баби – сушени ябълки, круши, шипки, дренки, кайсии, лист индрише и леко подсладен.

Името “пунш” идва от санскритската дума „pañca“, което буквално означава “пет”, защото пуншът първоначално се състоял от 5 съставки – алкохол, захар, лимон, чай (или вода) и подправки. Тъй като всяка от съставките на пунша може да варира, комбинациите от съставки са многобройни, а от там и вариантите на самата напитка.
Рецепти за пунш

Напитката има своите корени още от 17-ти век, като първоизточниците са били Индия и Великобритания. Обикновено се сервира в големи чаши или малки купички, специално за пунш.

Ето и някои любопитни факти за пунша.
Сангрияе вид пунш – рецепта от Испания – вино и плодове – идеалната напитка за летни вечери и купони
• В Кентъки смесват бърбън с плодове, за да получат пунш
• В Англия се сервира безалкохолен пунш преди тръгване на лов
• Традиционният пунш съдържа ром и цитрусови плодове
• В Чили традиционния пунш се прави от бяло вино и нарязани на кубчета консервирани праскови
• В Германия, правят Горящ пунш за специални поводи
• В Мексико пият пунша сън сини сливи и канела
• За Коледа, традиционно се сервира горещ пунш, за да се сгреят гостите
• В Америка пият по 50 литра пунш на година

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории