Канелата подобрява паметта
Добави към моето меню
Канелата се използва като подправка от векове. Има сладкиши, които трудно можем да си представим без нейния аромат. Освен това канелата има и различни благоприятни ефекти за организма.
Канелата може да ни помогне, когато искаме да отслабнем.
Канелата може да ни помогне да се справим с трудностите при усвояване на нова информация.
Така смятат учени от Университета Раш (Rush University, USA)
В експеримент с лабораторни мишки те доказват, че редовната ипотреба на канела увеличава обема на паметта и скоростта на усвояване на данни. За изследването пише в Can India.
Паметта зависи главно от външни фактори: от желанието на човек да се занимава с конкретна работа, от неговото старание и усърдие. Малка част се определя от генетична предразположеност. Затова и учените отделят голямо внимание на начините за подобряване на паметта. Някои от тях наистина работят.
В центъра на главния мозък е разположен хипокамп – анатомична област в мозъка, част от сивото мозъчно вещество, представляваща корова гънка, изолирана с бяло мозъчно вещество. Той участва в изграждането на т. нар. лимбична система и обединява в едно цяло информацията, която достига до него от различни места на мозъка. Играе важна роля при проявите на агресия, при мотивацията и при формирането на спомените.
Учените са установили, че при понижени нива на белтъка CREB и високи на GABRA5 често се наблюдава лоша обучаемост на млекопитаещи. И двата протеина се съдържат в хипокампа.
Канелата благодарение на своя химичен състав променя съотношението между двата протеина в желаната посока. По този начин способността за запомняне на данни се повишава.
Канелата помага в брбата с болестта на Алцхаймер
През 2015 г. бе установено, че канелата може да забави развитието на болестта на Алцхаймер. Откритието е на изследователи от Калифорнийския университет в Санта Барбара.
Канелата съдържа две съединения – епикатехин и цинамалдехид – които може да помогнат за спиране на необратимите процеси в организма, които предизвикват промени в мозъка.
Учените обаче трябва да извървят дълъг път, за да разберат как точно канелата спира развитието наболестта на Алцхаймер.
Медицинските анализи показват, че освен върху мисленето и паметта, вкусната и ароматна съставка има благоприятен ефект и по отношение на нивото на кръвната захар, което е важно за хората, страдащи от диабет.