Последни Рецепти
Последни Статии

Канела

Добавено в Здравословно хранене, Основни хранителни продукти, Подправки

Добави към моето меню

Ефективно отслабване с помощта на канела
Канелата не е само вкусната подправка с която сме свикнали при приготвянето на сладкиши, напитки (от кафе до греяно вино), както и на някои основни ястия.
Освен своя притегателен, сладък аромат канелата има уникални полезни свойсва за организма. В какво е ползата от канелата?

med kanela

Има интересни факти. Например в Испания през 20-те години на 20 век, когато е голямата грипна епидемия и умират милион, така е и известна като пандемия от испански грип – работниците във фабрика в която се опакова канела не се разболяват.
Канелата е добър антисептик (пребиотик) и благоприятства развитието на добрите бактерии (пробиотици) в стомашно-чревния тракт.
Канелата е и добър антикоагулант, спомага за намаляване слепването на тромбоцитите и възпрепятства образуването на тромби. Така предпазва от инсулт, инфаркт и дори тромбоза.
Може да повлияе при високо кръвно за намаляването му, затова при хипертонична криза се препоръчват по 1-2 чаени лъжички.

Главната особеност на канелата е това, че способства за регулация на кръвната захар след прием на храна. Факт, че канелата намалява кръвната захар. Една от теориите е, че ефекта се дължи на веществото проантоцианидин (най-могъщия известен антиоксидант), което се съдържа в нея. Това вещество спомага за повишаване чувствителността на клетъчните рецептори към инсулина и кръвната захар се нормализира. Това действие на канелата е пряко свързано с т. нар. метаболитен синдром, който се характеризира с наднормено тегло, нарушен въглехидратен толеранс (състояние близко до преддиабет), високи инсулинови нива. Последствията са повишен холестерол и често повишено кръвно налягане
Действа и върху мускулите и ги поддържа в отлична форма, като активира обмяната на веществата, а това влияе благоприятно на отслабването.

Когато кръвната захар се понижава, косвено намалява гликемичният индекс. Като резултат се намалява риск от от метаболитен синдром и наднорменото тегло се намалява.

koleda-ukrasa

Каква канела да ползваме?
Канелата се предлага в магазина в пакетчета на прах и на корички. Ако имате мелничка ползвайте такава на корички, защото е по ароматна за сладкиши. А за напитки като греяно вин, кафе или студен чай пригответе с цяла пръчица. Още нещо канелата е един от елементите на коледната украса.

kanela
канелени кифлички

Колко канела да приемаме на ден?
Дневна доза канела е ½ ч.л. на ден. Ако прекалим с количеството може да раздразни стомаха и да предизвика гадене. Особено ако имаме ниско кръвно налягане трябва да сме внимателни, защото го понижава

Как да приемаме канела
Канелата е подправка, която се добавя към сладкиши, напитки и основни ястия. При диетичното хранене едва ли има по-полезен продукт от канелата. Препоръчва се да се добавя канела към топли и студени ястия, при сладкиши.
За популярната диета за отслабване с канела и мед – трябва да се има в предвид, че медът има висок гликемичен индекс. Друг вариант е кисело мляко с канела.
Предлагаме ви Утринна напитка. Може да добавите и джинджифил. Двата продукта са в синергия помежду си и това усилва полезните им свойства.
Аромата на канелата подобрява паметта, настроението и реакциите на човек, което много важно по време на диета, защото когато организмът не получава достатъчно количество калории се усеща слабост, отпадане на силите и хронична умора.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории