Канелени кифлички
Добави към моето меню
Канелени кифлички
рецептата е по идея от предаването “Пекарната на Рудолф” по Утилисима. Когато видях кифличките знаех, че ще ги направя – така ми замириса на нещо топло, вкусно и на канела.
Време за приготвяне
20 минути за приготвяне
15-20 минути за печене
Продукти
500 гр брашно
1/2 пакетче мая
1 щипка захар
1 щипка сол
1 яйце
300 мл прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 пакетче канела (10 гр)
2-3 с.л. прясно мляко
* Маята се смесва с щипка сол, щипка захар и хладкото мляко и няколко лъжици брашно и се оставя да шупне
* прибавя се яйцето и брашното и се замесва меко еластично тесто
* оставя се да втаса, да удвои обема си и се премесва. разделя се на топчета. колко големи да са топчета – отделете топка и я оформете на дебел шнур. навийте 2 пъти около 4-те пръста на лявата си ръка като остане толкова че да промушете шнура в оформеното тесто
* оформете питките и разтоете на шнур. ако е необходимо за да не лепне посипвайте с брашно плота. подредете ги един до друг и пригответе смес от захарта с канела в чиния и малко мляко в една чаша
* всеки шнур тесто хубаво намазвате с мляко и потапяте в смес от захар и канела
* оформените кифлички се подреждат в тава и се оставят за 30 минути да втасат
* пекат се на средна фурна на 200 градуса до готовност
* вадят се още топли от тавата, носи се чуден аромат на канела и карамелизирана захар
забележка: не меря брашното когато меся, опитвам да добавям с чаши, но не се получават никога точен брой чаши. затова вземете пакет с брашно, пресейте (както са правели нашите баби) и добавете толкова брашно, че да се получи еластично меко тесто.
Това е оригиналната рецепта. Всеки, който приготвя нещо вкусно с тесто може да вземе идеи от предаването. на мен самата ми беше трудно да намеря рецептата на сайта, затова я прилагам тук
Зеландски кифлички
500 грама бяло брашно
50 грама прясна мая
15 грама захар
10 грама сол
1 брой яйце
200 милилитра хладка вода
25 грама меко масло
250 грама тъмнокафява захар
4 супени лъжици канела
Инструкции
Изсипете част от брашното върху плота и направете в него кладенче. вътре в него начупете маята, изсипете захарта и добавете вода. Солта посипете върху борда от брашно, а не върху маята и започнете да обърквате съставките в кладенчето. Добавете и яйцето и продължете бъркането на кашичката в кладенчето. Постепенно започнете да включвате и брашното. А след това добавете и останалото брашно. Когато оформите тесто, сложете и маслото, което е меко, но е стояло в хладилник. Омесете хубаво тестото така, че краищата му да се съберат. При нужда добавяйте брашно. Щом тестото е готово и напълно гладко, го оформете като пръчка и я разделете на 10 парчета. Всяко парче направете на топка с помощта на дланта си. Наредете топките върху тава, покрита с хартия за печене и ги оставете да втасат, т.е. да удвоят обема си. След това вземете една топка и месете няколко минути. След това я разточете на дълга пръчка. В чиния смесете кафявата захар, която трябва да е ситно смляна и канелата. С мокри ръце хванете пръчката и я оваляйте хубаво в кафявата смес. След това я увийте около четирите си пръста на едната ръка, а крайчето мушнете в дупката. Така се оформят като кифлички всички топки. Ако в някакъв момент плота започне да лепне много, посипете малко брашно. Печете кифличките в предварително загрята на 220 градуса фурна за 5-7 минути. Извадете тавата с изпечените кифли и я обърнете върху плота.