Последни Рецепти
Последни Статии

Замръзнали плодове и зеленчуци

Добавено в Готварски техники, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Замръзнали плодове и зеленчуци
това е от публикациите, които са отговор на въпрос. През зимата при съхраняването на плодове и зеленчуци, когато температурите паднат много под нулата може да се окаже, че плодовете от градината, които сме се опитали да съхраним на терасата или в мазе, което не се отоплява са замръзнали. Какво да правим с тях тогава?

Зеле Ако зелето замръзне, преди да сте го сложили в бидона за кисело зеле, може да се използва. Изчистете зелките, сложете ги в бидона, залейте ги със студена вода и оставете да престоят една нощ. На другия ден оберете ледената покривка върху зелето и източете водата.

Лук и праз Ако е замръзнал не го пренасяйте на топло място. Оставете го на мястото, където е замръзнал, и гответе с него. Лукът не си е променил вкуса, макар и в замръзнало състояние.

Картофи са много чувствителни към студа, затова ги съхранявайте така, че да не замръзнат. Замръзналите картофи не могат да се консумират, затова ако имате възможсност на топло, като ги преглеждате редовно и почиствате или ги бланширайте и съхранявайте във фризер.

Замръзналите плодове и зеленчуци се размразяват в студена вода; след няколко часа излейте тази вода и налейте леко подсолена вода.

Тази тема бе объсдена в групата във Фейсбук “Въпрос
ако имате замръзнали плодове – ябълки, круши от градината, но в този студ са замръзнали при съхраняването – какво ще направите с тях”

Katq Demireva веднага скачат в блендера…
Пенка Дженатова ще ги оставя да се поотпуснат и тогава ще ги метна в сокоизстисквачката
Tsvetelina Georgieva Компот в една голяма тенджера. Вчера даже правих.
Eli Marinova kompot ili marmalad.
Tanya Kolarova сподели рецепта как да си приготивм домашен оцет
тъй като след като се размразят ще са на каша, направо ги зареждайте в буркан за ябълков оцет :) – “След това се заливат с топла, предварително преварена вода, докато се покрият напълно (0,5 л вода на 0,4 кг ябълков продукт). На всеки литър вода се прибавят по 100 г мед или захар, а за ускоряване на оцетнокиселата ферментация – и по 10 г хлебна мая и 20 г сух черен хляб.
Съдът се оставя на тъмно, тъй като слънчевите ултравиолетови лъчи възпрепятстват и забавят ферментацията.
За провеждане на първата фаза на ферментацията температурата на помещението, в което се приготвя ябълковият оцет, трябва да бъде в границите между 25 и 30°С. Кашата трябва да се разбърква 2 – 3 пъти дневно с дървена лопатка. След около 9-10 дни кашата се прехвърля в торба от марля или етамин и се пресува в тава, като се постави между две чисти гладко рендосани дъски.
Отделеният сок се прецежда още веднъж през марля и се прелива в съдове с широко гърло. Към всеки литър сок може да се прибавят допълнително по 50 – 100 г мед или захар, като се бърка до пълното им разтваряне и хомогенизиране на течността.
За провеждане на втората фаза на ферментацията гърлото на съдовете се покрива и завързва с марля и те се оставят на топло място.
Ферментацията е завършена, когато от течността престанат да се отделят газови мехурчета и тя се избистри напълно.
Бистрият оцет се източва от съдовете с маркуч, прецежда се и се налива в бутилки от тъмно стъкло, които се затварят плътно и се съхраняват в хладно помещение.
В зависимост от подготовката на сока и температурата ябълковият оцет се приготвя за около 40 – 60 дни.”
Radostina Georgieva Мъжете веднага ще ги сложат в бидона за ракия!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории