Канелени рула
Добави към моето меню
Продукти
1 яйце
300 мл хладко мляко
100 г захар
50 мл олио
1 пакетче ванилия
Настъргана кора от половин лимон
Около 700 г брашно
½ пакетче мая (20 г)
За плънка
50 г краве масло
1 с.л. канела
3 с.л. захар
Бадеми и/или Лешници
За глазурата
3 с.л. пудра захар
½ ч.л. лимонов сок
Рецепта за Канелени рула
• Маята се слага с хладкото мляко, 1 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно да шупне, около 10-15 мин
• Замесва се меко еластично тесто като се прибавя настъргана лимонова кора, яйцето и захарта, като накрая се добавя и олиото
• Тестото се оставя за около час докато удвои обема си
• Разделя се на две части и всяка част се разточва на тънка кора
• Мекото краве масло се смесва с канелата и захарта. С тази смес се намазва разточеното тесто
• Завива се на руло, което се нарязва на тънки филийки с еднаква дебелина
• Тава за печене се застила с хартия за печене и се подрежда коледната елха. Започва се с едно руло, 3, 4, 5, отдолу се оформя стълбо. Подреждат се няколко бадеми или лешници
• Оставя се да втаса около 30 мин и се пече на средна фурна на 190 градуса до готовност
• Готовата елха се намазва с глазура от пудра захар и лимонов сок
Канелени рулца се приготвят като се редят на разстояние едно от друго