Лека картофена торта
Добави към моето меню
Лека картофена торта
рецепта Десислава Николова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Лека картофена торта
Необходимите продукти са:
2 кг картофи
4 моркова
4 яйца
1 майонеза
7-8 кисели краставички
200 г кашкавал
250 г кайма
200 г гъби
100 г топено сирене
1 връзка пресен лук
3-4 печени червени чушки (от буркан или от фризера)
250 г филе или друг колбас
Приготвяне
Картофите и морковите се сваряват (най-добре на пара за да се запази цвета на моркова). Каймата се задушава с гъбите и лука, подправя се по желание. В обла купа се застиля с найлоново фолио и се редят пластове както следва:
картофено пюре (сварените картофи се обелват и намачкват и посоляват със сол и черен пипер;,
настърган морков сварен на пара,
настъргано сварено яйце,
Майонеза
кисели краставички,
смес от кайма, гъби, лук, кашкавал и топено сирене
кисели краставички
печена чушка
филе
и най-отгоре отново картофено пюре
Притиска се хубаво и се оставя около 5 мин в хладилник. Купата се обръща в поднос и се получава обла торта, която се намазва обилно с майонеза, поръсва се с настърган кашкавал и се украсява с фантазия. Поднася се като парче торта преди основното ястие – агнешкото. Пластовете могат да се заместват по избор и по вкусове с различни продукти.