Последни Рецепти
Последни Статии

Грис халва

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Грис халва “Спомени от детството”
рецепта Десислава Николова

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

грис халва
По традиция приготвяме Грис халва – позната още от детството ни, а на повечето от нас и от детската градина. Често си припомняме вълшебните моменти от нашето незабравимо детство с този десерт – евтин, лесен и бърз е практичен за забързаното ни ежедневие и възможност да предложим на любимите ни палавници нещо домашно приготвено и вкусно. Ето и рецептата. Време за приготвяне 15-20 мин

Грис халва “Спомени от детството”

Необходимите продукти са:
1 ч.ч пшеничен грис,
1 ч.ч орехи (или други ядки, често използвам микс от ядки със накиснати във вода стафиди)
90 гр масло,
1 ч.ч захар,
600 мл вода,
1 ванилия (предпочитам ампула за по-силен аромат)

Приготвяне
В съд се слагат водата и захарта да заврят. Като кипне и поври няколко минути се добавя ванилията и се изключва котлона
В друг дълбок съд се разтопява маслото на ниска степен, а след като се разтопи можем да увеличим на максимална степен котлона. Добавяме гриста и орехите и се разбъркваме непрекъснато. Сухата смес се бърка докато се получи златист цвят на гриста (ето по този начин).
В това време водата вече е кипнала. Внимателно за да се не изгорим добавяме ароматния сироп към сухата смес. Нужен е дълбок съд за сухата смес защото при добавянето на сиропа сместта започва силно да кипи като малки кратерчета на вулкани.
В този момент се намалява котлона на 120 градуса (1 или 2 степен на котлон от 4 степени или 4-5 на керамичен от 9 степени) и се разбърква гриста докато хубаво набъбне.
Вземаме купа и я намокряме (за да можем след това безпроблемно за отлепим). Можем да използваме и малки формички животинки за еднократна порция. Изсипваме сместта, внимателно натискаме и заглаждаме за да не остане въздух във вътрешността на формата.
Изчакваме малко да изстине (аз почти винаги използвам купа студена вода за по-бързо охлаждане). Когато се охлади обръщаме купата върху сервирна чиния и режем парченца като торта или сервираме индивидуално когато са малки формички
На пръв поглед десерта не би изкушил много едно хлапе, но аромата на ванилия и карамеления вкус на ядките, маслото и гриста са нещо незабравимо опитал веднъж човек. Този аромат ни връща всеки път в прекрасните моменти на нашето детство, когато прибирайки се от училище цялата къща ухаеше на грис халва и нямахме търпение да извикаме бандата от квартала да хапнем дружно по парченце на тротоара между две игри на ръб или ластик. Неустоим вкус, който не бих заменила с нито един съвременен десерт и който задължително ще е любим на децата ми един ден

Валентина Кисьова В 1чч олио се запържват 2чч грис. Отделно кипват 6чч вода+1 ванилия+2чч захар. Много внимателно се изсипва сиропа към запържения грис/отстранете го за малко то огъня, че пръска/. Връщаме на котлона, и като започне да се посгъстява се изключва. Разбърква се хубаво и се налива във формички- силиконови.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории