Картофени палачинки
Добави към моето меню
Картофени палачинки
(Kartoffelpuffer)
рецепта за картофени плачинки:)) случайно в университета чух да си говорят за това какви страхотни картфени плачинки правели някъде и като резултат се получи и тази рецепта:)
1 ½ кг картофи
1 -2 глави лук
2 яйца
2 с.л. брашно
олио за пържене
Картофите измивате и обелвате. Стържете на финно ренде в голяма купа.
Обелвате лука и го нарязвате възможно на най-дребно и омесва с настърганите картофи.
Разрешена е употребата на блендер, рендета и кухненски роботи – целта оправдава прилагана техника – получаването на палачинкова смес от сурови картофи и лук:))
Добавяте яйцата и брашното и се получава каша, трябва да е малко по-гъста отколкто са класическите палчинки, оптималната гъстота се намира с опита, трябва да е толкова течно, че да се разлее в тигана и да не е много рядко, за да не поеме много мазнина.
Олиото (около 1см ниво) се нагрява в тиган. Прави се палачинка от картофената маса, която се пържи около 3-4 мин от всяка страна на среден огън, до златисто- кафяво.
Аз ги правя в тефлонов тиган, в който слагам около 1 ч.л. олио.
Идея: По традиция, това е немска рецепта, се заливат с ябълков конфитюр, но аз ги поднасям с нарязани сирена и кашквал, като предястие са стархотни и като вечеря също:)
Картофени палачинки по рецепта от Ирландия
500г картофи
150мл прясно мляко
2 супени лъжици брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
масло
сол
Начин на приготвяне:
* Измийте картофите и ги настържете на ситно ренде.
* Сложете настърганите картофи в чиста кърпа и ги изцедете над чаша, за да съберете сока.
* Сложете в купа настърганите картофи, брашното и бакпулвера.
* От картофения сок отлейте бистрата течност, която е най-отгоре, а останалата бяла прибавете към картофите.
* Добавете прясното мляко и разбъркайте добре.
* Трябва да получите тесто с полутечна консистенция.
* Загрейте бучка масло в тиган и сипи един черпак от сместа.
* Пържите и от двете страни до тъмно златисто.
* Поднесете палачинките, поръсени със захар или с препечен бекон или шунка.