Последни Рецепти
Последни Статии

Картофени палачинки

Добавено в Ястия без месо

Добави към моето меню

Картофени палачинки
(Kartoffelpuffer)
рецепта за картофени плачинки:)) случайно в университета чух да си говорят за това какви страхотни картфени плачинки правели някъде и като резултат се получи и тази рецепта:)

1 ½ кг картофи
1 -2 глави лук
2 яйца
2 с.л. брашно
олио за пържене

Картофите измивате и обелвате. Стържете на финно ренде в голяма купа.
Обелвате лука и го нарязвате възможно на най-дребно и омесва с настърганите картофи.

Разрешена е употребата на блендер, рендета и кухненски роботи – целта оправдава прилагана техника – получаването на палачинкова смес от сурови картофи и лук:))

Добавяте яйцата и брашното и се получава каша, трябва да е малко по-гъста отколкто са класическите палчинки, оптималната гъстота се намира с опита, трябва да е толкова течно, че да се разлее в тигана и да не е много рядко, за да не поеме много мазнина.

Олиото (около 1см ниво) се нагрява в тиган. Прави се палачинка от картофената маса, която се пържи около 3-4 мин от всяка страна на среден огън, до златисто- кафяво.

Аз ги правя в тефлонов тиган, в който слагам около 1 ч.л. олио.

Идея: По традиция, това е немска рецепта, се заливат с ябълков конфитюр, но аз ги поднасям с нарязани сирена и кашквал, като предястие са стархотни и като вечеря също:)

Картофени палачинки по рецепта от Ирландия

500г картофи
150мл прясно мляко
2 супени лъжици брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
масло
сол

Начин на приготвяне:

* Измийте картофите и ги настържете на ситно ренде.
* Сложете настърганите картофи в чиста кърпа и ги изцедете над чаша, за да съберете сока.
* Сложете в купа настърганите картофи, брашното и бакпулвера.
* От картофения сок отлейте бистрата течност, която е най-отгоре, а останалата бяла прибавете към картофите.
* Добавете прясното мляко и разбъркайте добре.
* Трябва да получите тесто с полутечна консистенция.
* Загрейте бучка масло в тиган и сипи един черпак от сместа.
* Пържите и от двете страни до тъмно златисто.
* Поднесете палачинките, поръсени със захар или с препечен бекон или шунка.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории