Картофите са полезни
Добави към моето меню
Кой зеленчук да не забравяме през есента?
Картофите са полезни
За да избегнем есенната авитаминоза се стараем да разнообразим своето хранене с плодове и зеленчуци, често избираме скъпи и полезни продукти, като забравяме за достъпни, евтини и много полезни.
Един от ценните продукти на есента са картофите, който е ценен източник на витамини.
Особено ценни са картофите заради съдържанието на калий – необходим на организма за регулация на обмяна на веществата, нивото на течности, за кръвното налягане и за нервната система.
Специалисти от университета във Вашингтон съветват да се приемат на ден 4700 милиграма калий. Ако включим в нашето хранене всеки ден картофи то ще получим необходимата доза от калий.
Осен на калий картофите са богати на витамин С, който е необходим през есента.
Картофите са и ниско калорични, в 100 г сурови картофи се съдържат 80 калории.
Най-добре е картофите да се сварят необелени, за да се съхрани витамин С, но така се губи калия. Ако се сварят на пара необелени се запазва калият и витамин С. ако картофите се обелят, нарежат и се държат във вода част от витамин С минава във водата защото е водноразтворим. Затова е важна каква е термичната обработка и как се съхраняват.
Картофите се най-добре се съхраняват в тъмно, хладно и проветриво помещение.
Каква кулинарна обработка да изберем на картофите?
Има много кулинарни рецепти в които основния продукт са картофи или в комбинация с други продукти.
Картофен чипс, домашно приготвен и пържени картофи, ако сте на диета не се препоръчват, а ако ги приготвите ги отцедете добре от мазнината.
От здравословна гледна точка се препоръчват рецептите в които картофите са сварени или на пара. В различни комбинации със зеленчуци. Могат да се приготвят и на фурна, с добавка на малко сметана, сирена и зеленчуци се получават вкусни ястия. Също така не прекалявайте със солта и подправките, така и с маслото когато ги подправяте.
В разделното хранене едно от основните правила е да не се съчетават картофи с месо, да това означава да не се съчетават картофи, богати на въглехидрати и месо, богато на белтъчини. Ако следвате принципите на разделно хранене това означава, че рецепти за мусака и пържола с картофи, пържени или на пюре – отпадат. (от личен опит веднъж на годината правя изключение само за мусака).