Последни Рецепти
Последни Статии

Ден на майката

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Втората неделя на месец май в САЩ и много други страни се чества
Денят на майката, Mother’s Day

карамфили

И така вече сто години в началото на май се празнува един от най-топлите и трогателни дни.
Честит празник на нашите читателки, които празнуват днес
Празникът се отбелязва с САЩ, Италия, Швейцария и много още страни.
Инициатор на този ден се явява е на американката Анна Джервис (Anna Jarvis) от Филаделфия. През 1907 г предлага идеята да се чества паметта на майката. През 1910 г в щата Вирджиния за първи път празникът на майката се празнува официално. А през 1914 г президентът на САЩ Вудро Уилсън обявява втората събота на май за национален празник в чест на паметта на всички майки.
След САЩ много страни приемат празник. В различните страни има различни дни – празник на майката. В Русия – това е последната неделя на ноември. В България празник на майката се чества на Международния ден на жената – Осми март.
Интересна е традицията на празника в САЩ и Австралия – на този ден се подаряват карамфили и се носят на ревера цвят карамфил. Белият карамфил е символ са на това, че майката е починала, а цветните, че е жива.
Този празник има и своите противници. Например Кристи Терлингтон, един от световните модели, Maybelline и Calvin Klein, отказва да празнува този ден – според нея всеки ден трябва да си спомняме за нашите майки, а не само един ден в годината.
Списание Форбс публикува по случай празника класация на “Най-влиятелната майка в света”.
На първо място е американският държавен секретар Хилари Клинтън, заради начина, по който е отгледала и възпитала дъщеря си Челси.

На второ място в класацията е бразилската президентка Дилма Русеф, която има дъщеря и внук.
Следва я Индра Нуйи, шефката на гиганта “ПепсиКо”, която е възпитала две дъщери.
На четвърто място е оперативният директор на “Фейсбук” и майка на две деца Шерил Сандбърг.
След нея се нарежда съпругата на основателя на “Майкрософт” Бил Гейтс – Мелинда Гейтс, която е майка на три деца и съчетава тази роля с съпредседателството на семеен благотворителен фонд.
В класацията попадат още първата дама на САЩ Мишел Обама, която е майка на две дъщери (на 7-о място), директорката на Международния валутен фонд Кристин Лагард (8-о място), главната редакторка на в. “Ню Йорк таймс” Джил Абрамсън (11-о място), президентката на Аржентина Кристина Кирхнер (14-о място). Всички те имат също по две деца.

Преди броени дни в друга класация, но на най-влиятелните майки сред звездите от шоубизнеса бяха поставени Анджелина Джоли и Бионсе.

Ето каква споделя Svetla Hell Georgieva Във Финландия е във втората неделя на май.Ходи се на гости на майката, и и се поднася подарък /нещо не много голямо/. Дава и се картичка, а ако живее в по-отдалечено място – се изпраща по пощата. Особено се ценят саморъчно направените картички. Независимо дали е на обяд или само на кафе, майката черпи децата си с “торта на майката”. По-сръчните домакини я приготвят специално за случая, а останалите – просто купуват готова.

Дори да звучи непознато за този ден, е повод да се обадите на вашата майка. може би е по-правилно да няма ден на майката, защото всеки ден трябва да бъде ден на майката

Мy mom is one of the strongest people I know. She was strong enough to immigrate with her four kids to America for a better life. She was strong enough to start her own small business, and run it successfully for years. She was strong enough to support her kids when they made stupid mistakes and nurture them and teach them. I owe the world to her for molding me into who I am today and making me a better man. Love you mama Maria. (Vadim Lavrusik – руснак, част от екипа на Фейсбук)

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized