Кавърма по радомирски
Добави към моето меню
Кавърма по радомирски
рецепта от българската кухня, свинско с много праз, гъби, моркови и печени чушки, омагьосано с аромата на чубрица и червено вино, вкусно независимо дали ще го поднесем като гювече или задушено в тенджерка с домашна пита
1 кг свинско месо, плешка
2-3 стръка праз
печени чушки, 4-5 или 1/2 буркан
4 яйца
червен и черен пипер на вкус
чубрица
50 мл червено вино
1 дафинов лист
1 морков
щипка джоджен
* Свинското месо се нарязва на малки парчета;
* Задушава се с малко олио до готовност и се отцежда от мазнината;
* В мазнината се задушава нарязания на кръгчета праз, морков на пръчици;
* Смесват се нарязаните на ивички печени чушки и зеленчуците. Овкусяват се с червен и черен смлян пипер, чубрица и джоджен. Добавя се месото, налива се виното и около 100 мл вода;
* Разпределят се в гювечета и отгоре се чуква по едно яйце;
* Слагат се в студена фурна и се пекат на 190 градуса до запичане на яйцето.
Поднасят се с топла пита, туршия и червено вино.
Не знам защо това ястие се нарича “каварма по радомирски” с това име съм го срещала и е много вкусно в някоя зимна вечер.