Черноморски кефал плакия по балчишки
Добави към моето меню
Благодаря за споделената рецепта. Преди години приятел, който е роден в Балчик ни показа част от тайните на града – от лечебната кал на Тузлата до малко ресторантче в което приготвяха храна купена от рибарите.
Рецепти от този край на страната ни, така и не вземахме.
Затова споделяме към този спомен изпратената рецепта от Коста Бончев
Черноморски кефал плакия по балчишки
1 кг почистен кефал – 4 бр.
4 бр. глави лук
2 с.л. брашно
2 с.л. доматено люре
4 скилидки чесън
1/2 ч.ч. смлени орехи
1 бр. морков
25 бр. маслини без костилки
1/2 ч.ч. олио
250 мл бяло сухо вино
1 бр. лимон
сокът на 1 лимон
12 зърна черен пипер
девесил
3 листа бахар и сол
1/2 ч.ч. галета
Начин на приготвяне:
* Почистената риба се бланшира 6-8 минути в кипяща смес от 250 мл вода и 250 мл бяло сухо вино, подсолена с 1 ч.л. сол и 3 с.л. лимонов сок, след което се отцежда, почиства се от кожата, разцепва се по дължината на средната кост и се почиства от всички костите. Маринова се със сол и лимонов сок и се поръсва със смлян черен пипер.
* Лукът се нарязва на колелца, моркова на дълги тънки пръчици и се задушават в половината олио до омекване. Прибавя се стритите скилидки чесън, брашното и доматеното пюре и част от сока на бланширането.
* Получения сос се вари на тих огън 10 минути.
* В намазнена тавичка се разстила получения сос и върху него се поставят рибните филета намазани добре с олио и поръсени със смес от смлените орехи и галетата. Прибавя се черния пипер на зърна и дафиновия лист.
* Върху всяко рибно филе се поставят по две кръгчета лимон /без кората и семките/ и едно кръгче червен домат. Около рибните филета се нареждат маслините и се залива с останалото количество сок от бланширането.
* Пече се 20 минути при 180С, след което се поръсва с много ситно нарязан девесил. Поднася се студено с гарнитура сварени картофи. Консумира се с хубаво бяло вино.