Последни Рецепти
Последни Статии

Обикновен кекс

Добавено в Десерти

Добави към моето меню

Обикновен кекс
Обикновен кекс, колко да е обикновен – приготвя се бързо, с достъпни продукти, които почти винаги са под ръка и е много вкусен. Отрежете парче кекс и поднесете с чаша мляко на закуска или със следобедното кафе

keks obiknoven
рецепта и снимка Снежана Костова

Продукти:
4 яйца
1 и ½ чаша захар
1 чаша прясно мляко
2/3 чаша олио
2 и ½ чаши брашно
1 бакпулвер (10 г)
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ванилия
чаената чаша е 200 мл

Начин на приготвяне:
• Фурната се включва на 150 градуса само отдолу.
• Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг с ½ чаша захар.
• Жълтъците се разбиват с останалата захар (1 ч.ч.)
• Добавя се прясното мляко, олиото и се разбърква.
• Разбитите белтъци се прибавят към сместа. Разбърква се с шпатула.
• Добавя се 2 ч.ч. пресято брашно и пак се разбърква. Останалата ½ чаша брашно се смесва с бакпулвера, содата и ванилията и също се добавя и се разбърква. с шпатула внимателно.
• Може да се отдели част от сместа и се сложи какао.
• В намаслена и набрашнена форма за кекс се сипва ½ от бялата смес, слага се сместа с какаото и отгоре останалата бяла смес.
• Пече се около 50 минути в предварително загрята фурна на 150 градуса само отдолу.
• Не се притеснявайте, че няма да се изпече, изпича се идеално (на снимката се вижда). Не спада като се изкара от фурната, стои пухкав и мек и следващите дни, ако изобщо остане.

Може да сложите вътре ядки, да го украсите пожелание с глазура, да го поръсите с пудра захар или без нищо, достатъчно е вкусен.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории