Последни Рецепти
Последни Статии

Пресните плодове са по-полезни от фреш

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Какво избирате? Плод или фреш
Пресните плодове са по-полезни от фреш

Ябълка или банан на ден могат да намалят риска от инфаркт и инсулт с до една трета, смятат учени на Оксфордския университет в Англия.
Изследователите са проследили хранителните навици на половин милион възрастни в Китай в продължение на 7 години. Те са открили, че порция от 100 г свежи плодове, която се равнява на една ябълка или един банан, на ден може да намали смъртта от сърдечносъдови заболявания с една трета.
Ключът към откритията им е, че плодът трябва да е пресен, тъй като всякакъв вид преработка, включително и блендирането за смутита, отслабва полезните му качества.

orange juse apple
Сърдечните заболявания причиняват повече от една четвърт (27%) от смъртните случаи във Великобритания, където на всеки три минути и половина някой получава инсулт.
“Връзката между консумацията на плодове и риска от сърдечносъдови заболявания се забелязва още по-лесно в Китай, където много от хората почти не приемат плодове”, коментира д-р Хуайдун Ду от Оксфордския университет.
Тъй като плодовете са богат източник на калий, фибри, антиоксиданти и много ограничено количество калории и натрий, учените все още не са установили точно кои вещества предпазват от здравословни проблеми.

Източник: в. “Дейли експрес”, цитиран от БТА.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории