Последни Рецепти
Последни Статии

Кетчуп

Добавено в Консерви и зимнина, Наши гости

Добави към моето меню

Домашен кетчуп
Ако обичате кетчуп пригответе си го сами – така знаете какво съдържа

кетчуп
Рецепта Валентина Кисьова

Продукти
10 л изчистени от люспи и семе доматен сок
Сол на вкус
захар около 400 г
оцет 1 ч.ч.
Подправки
1 клонка чубрица
Кимион
черен пипер
бахар,
1 глава лук
Карамфил
Дафинови листа
1 глава чесън
200 г нишесте без аромати

Начин на приготвяне:
• Приготвя се доматения сок и се слага да ври. Вътре се пуска завързана бохча от марля, в която се слага глава лук, набодена с няколко карамфила, 1 глава чесън – срязана напречно – небелен, дафинови листа, клонката чубрица.
• Когато изври почти половината смес се слагат останалите продукти – захар, сол на вкус, оцет и се оставя да ври няколко минути
• Изважда се торбичката с подправките и се добавя размитото с малко вода нишесте (2 пакетчета), ако изври 1/3 от сместа (но ние не сме му фенове и затова извираме повече от доматения сок и сгъстяваме само с 1пак нишесте).
• Насипва се в бурканчета, докато е топло и се стерилизира 10- 12 минути.
• Може да се добави люта чушка или сушен лют червен пипер
• Броят на дафиновите листа, бахара, грамажа на кимиона и черния пипер си ги определям според нашия вкус.
• Преди да се насипе в бурканчетата сместа може да се пасира с пасатора до гладка консистенция, но ние не го правим- така си е по- натурален

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории