Кой хляб е полезен?
Добави към моето меню
Кой хляб е полезен?
Сигурно и вие сте от хората, които почти всеки ден в магазина купуват хляб. Изборът е голям. Предлагане има на всякакви видове хляб, избор има на брашна, смеси и добавки към хляба, а в големите магазини ни изкушават с аромат на прясно изпечен хляб. Четем ежедневно, къде достоверна информация, къде сензационна достигнала до нас през социалните медии, и това не може да не повлияе на избора ни. От какво брашно е приготвен хляба, какви подобрители съдържа, с каква мая е приготвен, какви консерванти има, съдържа ли глутен… и понеже трудно може да получим отговор на тези въпроси не знаем дали хляба, който купуваме е полезен или вреден за здравето ни.
Рецепти за домашно приготвен хляб
Това са няколко съвета как да избираме хляб, който е добър за нашето тяло.
домашен хляб без глутен, приготвен с квас
1. Пълнозърнест хляб
При пълнозърнестия хляб се използват целите зърна, включително и обвивките, като по този начин се осигуряват фибри, протеини, витамини и минерали, а не само бързи въглехидрати. Внимавайте в ситния шрифт – полезен е хляб, който е направен 100% от цели зърна. Не е нужно да харчите повече пари, за да купувате био хляб. Що се отнася до хляба, разликата е голяма само в цената.
Яжте пълнозърнест хляб – намалява риск от развитие на диабет и понижава кръвната захар
2. Хляб с по-малко съставки
Качественият хляб съдържа по-малко съставки и в него отсъстват консерванти, оцветители и овкусители. Избягвайте хляб, който съдържа непонятни за вас съставки, зад тях могат да се крият транс-мазнини или високо фруктозен царевичен сироп.
3. Фибрите са важни
Фибрите са изключително важни за ежедневния нви хранителен режим. Те засищат, допринасят за дейността за стомашно-чревния тракт, подобряват чревното здраве. Според лекарите, трябва да приемаме 25 г фибри на ден и хлябът е добър източник на тези полезни вещества.
По идея на Women’s Health